Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Трудната украинска контраофанзива

[post-views]
Трудната украинска контраофанзива

Генерал-майор о.р. Съби СЪБЕВ

Генерал-майор о.р. Съби СЪБЕВ
Генерал-майор о.р. Съби СЪБЕВ

Руските окупационни сили се оказаха по-успешни в отбранителните, отколкото в настъпателните си операции

През 20-ия месец на войната продължиха офанзивните и отбранителните операции по фронтовете на Украйна. Украинските въоръжени сили (УВС) удържат оперативната инициатива на Южния фронт и около Бахмут. Руските окупационни сили държат инициативата в повечето сектори на Източния фронт, като концентрират усилията си на Купянското направление, линията Сватове–Кремина и около Авдеевка, северозападно от Донецк. Основните руски настъпателни усилия през месеца бяха за овладяването на Авдеевка.

Зачестяват и се разширяват украинските тактически десанти на левия бряг на р. Днепър в опит да бъде създаден достатъчен плацдарм за по-голяма десантна операция.

Украйна получи обещаните от САЩ 31 броя танкове „Абрамс“, както и ремонтирани „Леопард-2“ от Полша. На поредната среща във формата „Рамщайн“ на Украйна бяха обещани нови пакети военна помощ. През следващите месеци Чехия и Дания ще доставят съвместно тежка военна техника на Украйна, включително танкове. Испания реши да прехвърли на УВС шест пускови установки за зенитно-ракетни системи „Хоук“. С нов пакет военна помощ Германия ще укрепи ПВО и ПРО на Украйна със системи „Пейтриът“ и IRIS-T.

Украйна получи също дългоочакваните

армейски балистични ракети ATACMS

 от САЩ с обсег до 165 км, но в ограничен брой и при условие да ги използва само в суверенните граници на страната. Ако бъдат доставени в по-голямо количество, те могат да променят хода на войната в украинска полза.

В началото на месеца Украйна беше домакин на международна конференция на отбранителната индустрия, като част от усилията на украинското правителство да увеличи производството на оръжия в страната, за да намали зависимостта си от доставките на оръжия от чужбина. Създаден бе Алианс на отбранителната индустрия за Украйна, който включи около 20 държави, сред тях и България.

През месеца президентът Зеленски посети щабквартирата на НАТО и поиска повече системи за ПВО, далекобойни ракети и артилерийски средства. Редица западни държави обещаха нови пакети военна помощ на Украйна. В САЩ започва и

обучението на украински пилоти

 на многоцелевия самолет Ф-16.

Като резултат от срещата на руския президент и севернокорейския лидер севернокорейско оръжие и боеприпаси бяха доставени на Русия в значително количество (1000 контейнера).

Русия продължи с еженощните си ракетни и дронни удари по инфраструктурата и населени пунктове на Украйна, причинявайки и загуби сред цивилното украинско население.  В отговор УВС засили ракетните и дронните си атаки по военната инфраструктура на Русия в окупираните украински територии и в крайграничните руски области.

Двайсетият месец на руската инвазия в Украйна премина с ожесточени боеве по почти цялата фронтова линия при превъзходство на украинската артилерия. Основният фокус си остана украинската контраофанзива в Южна Украйна. Тя продължи с бавен темп, без да постигне решителен пробив на Мелитополското направление. Бавният напредък на УВС на това направление продължава с постепенно ерозиране на руската отбрана чрез щурмови действия с малки групи, поддържани от артилерията и ограничен брой бронирани средства. Очевидно с подобна тактика УВС дават по-малко загуби и имат напредък, макар и ограничен. Украинското военно ръководство избягва по-масирани атаки, за да не понесе значителни загуби, които трудно може да възстанови.

Успешно продължават и украинските атаки около Бахмут. Успешни са и украинските отбранителни операции на Купянското и Лиманското направление и особено при Авдеевка, където на руските сили са нанесени значителни загуби.

През месеца УВС продължиха да нанасят ракетни и дронни удари по

важни военни цели на Русия.

 С удар по Смоленския авиационен завод беше прекъснат производственият процес на ракети Х-59 от различни модификации. Край Белгород бе поразена руска система за ПВО и ПРО С-400 „Триумф“, чиято цена е $1,2 млрд. На 17.10 УВС нанесоха успешен удар с ракети ATACMS по руските военни летища в Бердянск и Луганск, в резултат на които бяха унищожени 14 руски бойни и транспортни вертолета, склад за боеприпаси, летищно оборудване и пускова установка за ПВО. С тези далекобойни ракети УВС поставят под заплаха доста руски логистични обекти, като оръжейни складове, складове за гориво, жп възли, а също командни центрове, летища и др. ATACMS могат драстично да снижат ефективността на руската авиация на фронта. Оборудвани с касетъчни бойни глави, те са високоефективни при цели на голяма площ, като летища или струпване на войски и техника, така и за създаване на брешове в отбранителни линии.

Редица руски източници признаха ударите по летищата в Бердянск и Луганск като едни от най-опустошителните украински удари по руски цели от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Появата на американските тактически ракети ATACMS ще принуди руското командване да изтегли основните си командни и логистични пунктове на още по-голяма дълбочина в тила, както и да предислоцира руската авиация от фронтовите на по-далечни летища, което ще повлияе доста върху ефективността на нейните действия за подкрепата на отбранителните усилия и локалните руски настъпателни операции. Руските щурмови вертолети досега играеха важна роля при сдържането на украинското настъпление на Южния фронт.

Далекобойните ракети ATACMS са нужни на ВСУ за удари по дълбокия тил на руските войски. Обсегът им от 165 км ще позволи да се покрие целият тил на Южния фронт на руската армия – от Мариупол до левия бряг на Днепър и целия Северен Крим. Предимството на ATACMS е, че се изстрелват от сушата чрез

мобилните батареи HIMARS,

 а самите ракети летят с три пъти по-голяма скорост от британските крилати ракети Storm Shadow и френските SCALP.

В резултат на зачестилите атаки с украински морски и въздушни дронове Русия  предислоцира повечето кораби и всички подводници от Севастопол в Новоросийск и Феодосия. С ракетите ATACMS превръщането на Крим в „неудържима територия“ за руските окупационни сили може да бъде реализирано в следващите месеци.

Същевременно отбраняващите се руски сили са значително деградирани и изморени, страдат от недостиг на боеприпаси, лошо медицинско обслужване и липса на по-честа ротация.

Макар да изпитва недостиг на резерви, Русия не планира до президентските избори през 2024 г. да провежда допълнителна мобилизация.

След близо пет месеца контраофанзива УВС не постигнаха очакваните резултати. И през последния месец не се сбъднаха очакванията за по-дълбок украински пробив в руската отбрана в Запорожието и достигането поне до гр. Токмак. Очевидно Украйна си постави твърде големи цели на контраофанзивата си за ограничените ресурси и военни способности, с които разполага. Още повече за пробив на силно укрепена ешелонирана отбрана – без въздушно и огнево превъзходство, без достатъчно силна ПВО, без превъзходство в личен състав и основни въоръжения, при постоянен недостиг на боеприпаси. Тези реалности принудиха украинското военно ръководство да приеме подход в операциите си, базиран на минимални загуби и постепенно ерозиране на руската отбрана и

руските настъпателни способности,

 респективно и по-бавен пробив на руската отбрана.

Относителният успех на контраофанзивата обаче демонстрира мотивацията и ангажираността на украинските защитници, които продължиха сраженията и успяха да пробият първата и най-силно укрепена отбранителна линия на руската отбрана в Запорожието.

Двете логични стъпки, които биха увенчали с успех украинската контраофанзива, са: качествен скок в ангажираността на държавите от НАТО и ЕС за бързи доставки на повече и по-добри оръжия в достатъчни количества за победа на УВС; и още по-силен натиск върху Русия чрез дипломация и санкции. Тези две стъпки следва да бъдат предприети едновременно, за да се повишат шансовете Русия да бъде принудена да отстъпи и се изтегли от Украйна или да бъде победена на бойното поле.

Същевременно през късния есенен и зимния период украинската контраофанзива трябва да продължи и да оказва постоянен офанзивен натиск на отбраняващите се руски сили, както и кампанията по изолиране на  театъра на операциите от логистични доставки, горива, оръжия и резерви за руските окупационни сили. Всички тези действия могат да създадат пробойни в руската отбрана, които УВС трябва да използват своевременно за последващи дълбоки пробиви.

Паралелно с всичко това през есенно-зимния сезон Украйна ще трябва да подготви още стратегически резерви, използвайки в максимална степен фронтовия опит от операциите на своите въоръжени сили.

Най-ново

Единична публикация

Избрани