Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зеленски смени изненадващо ръководителя на Силите за спецоперации на Украйна

[post-views]
Зеленски: Русия иска да завладее Донецката и Луганската област, а също юга на Украйна

Украинският президент Волдимир Зеленски смени командващия Силите за специални операции на страната. Със съответните укази той отстрани досегашния началник Виктор Хоренко и назначи на негово място Серхий Лупанчук.

В късното си видеообръщение Зеленски заяви, че това е опитен офицер, който ще помогне за засилване на ръководената от него структура. В същото време той каза, че досегашният командир Хоренко ще продължи да изпълнява специални задачи във военното разузнаване на страната.

Самият Виктор Хоренко заяви, че е научил за смяната от медиите и каза, че това е било изненада както за него, така и за комaндващия армията Валерий Залужни.

„Лично аз не зная причините за уволнението ми. Ще кажа така, научих за това от медиите. Разговарях и с главнокомандващия, който също не можа да ми обясни. Трябваше да подадат доклад до него, но той ми каза, че никой не е направил такова нещо. Не разбирам какво се случи. Залужни ме повика и попита знам ли какво става, отговорих, че нямам информация.“

 По-рано президентът Володимир Зеленски похвали армията за това, че е отслабила руската военна мощ в района на Черно море чрез засилени въздушни атаки по руски цели. Тази седмица в статия за списание „Икономист“ Валерий Залужни обаче написа, че войната с Русия се превръща в позиционна, което може да е от полза за Москва.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани