Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НИК 421 ”Св. св. Кирил и Методий’’ ще отплава от Варна на 8 ноември

[post-views]
НИК 421  ”Св. св. Кирил и Методий’’ ще отплава от Варна на 8 ноември

Българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий” ще отплава от Варна за 32-рата антарктическа експедиция на 8 ноември, съобщи командирът му капитан II ранг Николай Данаилов.

Предизвикателството пред екипажа ще бъде да превози близо 70 т материали за построяването на новата научна лаборатория в близост до българската база на о. Ливингстън, каза командирът, цитиран от БТА.

Втората задача на експедицията е осигуряването на условия за реализирането на 10 научни проекта, съобщи още Данаилов. Ще бъдат посетени и островите Смит, Десепшън на 25 май, откъдето учените ще вземат проби и ще изследват флората и фауната. Тази година ще се изследват и звуци, допълни той.

Тръгването с месец и половина по-рано ще осигури на полярниците пристигане на Антарктида с началото на астрономическото лято там, което по думите на Данаилов ще им позволи да разтоварят всички материали и да проведат всички научни проекти в рамките на 50 дни работа.

Екипажът на НИК 421 ще бъде увеличен на 34 военнослужещи за разлика от първото плаване, което бе 27 души. Засилена е палубната команда, има повече лодководачи, за да може разтоварването на необорудвания бряг да бъде осъществено с бързи темпове и през нощно време.

„32 кадъра преди 32-рата българска антарктическа експедиция – до Антарктида и назад с любов от Радка Данаилова“ – това бе темата на фотоизложбата, която бе открита в Националния пресклуб на БТА във Варна. Това е първата самостоятелна изложба на съпругата на командира на НИК 421 капитан II ранг Николай Данаилов. Изложбата ще отплава към Антарктида и ще бъде експонирана в станцията на о. Ливингстън. А след това ще бъде показана на българската общност в аржентинското пристанище Комодоро Ривадавия. Там живеят над 2000 потомци на български преселници. А тяхната асоциация се казва „Св. св. Кирил и Методий“!

Фотоизложбата бе открита в присъствието на началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, генералния директор на БТА Кирил Вълчев, генералния директор на БНР Милен Митев, членове на екипажа на НИК 421. Радка Данаилова благодари на всички, които са станали съпричастни на идеята за фотоизложбата, а на екипажа на кораба пожела: „Нека Бог и всички светии да бъдат с тях, нека имат спокойни води и ясно небе!“

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Атанас Панайотов

Най-ново

Единична публикация

Избрани