Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Експлозии продължават да огласяват Газа, Израел отказа примирие без освобождаване на заложниците

[post-views]
Израелската армия каза, че специалните ѝ части са нанесли удар в Ливан

Мощни експлозии огласяват северната част на Ивицата Газа в хода на израелската офанзива. Тежките бомбардировки продължават, като само през последното денонощие са поразени около 450 на терористите, посочват от Тел Авив. Израелските власти продължават да отхвърлят призивите за примирие, а американският държавен секретар Антъни Блинкен е на обиколка в Близкия Изток в опит да намали негативните последици от конфликта.

Населението на Ивицата Газа преживява най-тежките въздушни удари от началото на войната преди месец, посочват световните медии, позовавайки се на кореспондентите си на терен. Съобщава се и за ново прекъсване на интернет и телефонните комуникации в цялата територия на анклава. Представители на Хамас твърдят, че ракетите продължават да падат в района на болници и бежански лагери. Израелските сили вече достигнаха крайбрежието на Газа, с което физически разделиха северната и южната част на Ивицата. От Тел Авив заявиха, че сухопътната операция ще става все по-интензивна и обявиха коридор за евакуация, като отново призоваха цивилните да се изтеглят на юг.

На този фон броят на жертвите продължава да расте главоломно, а наред с това се увеличава и натискът върху Израел да гарантира здравето и живота на цивилното население, най-малко чрез установяването на хуманитарни паузи.

Именно това е и целта на дипломатическото турне в региона на американския държавен секретар Антъни Блинкен. Вчера той изненадващо се появи в Ирак, откъдето заяви, че регионалните лидери биха приветствали временно прекратяване на огъня с хуманитарни цели. Днес обиколката му продължава в Турция, където се срещна с външния министър Хакан Фидан на фона на масов пропалестински протест и опит за щурм на военновъздушната база Инджирлик в Южна Турция, където са разположени американски войници.

Ръководителите на различни организации в рамките на ООН също призоваха в съвместно изявление за хуманитарно примирие в Газа, но израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че подобен сценарий е възможен едва след освобождаването на всички заложници, взети от Хамас при операцията им на 7 октомври. Нетаняху има за решаване и редица вътрешни проблеми – от една страна е протестът на армейските резервисти, който обаче според него няма общо с атаката на Хамас, от друга са собствените му министри. Премиерът наложи дисциплинарно наказание на крайнодесния министър на културното наследство Амихай Елияху, който в неделя заяви, че „ядреното оръжие е една от възможностите за справяне с терористите в Газа“, въпреки че няма пряко отношение към конфликта и не е част от извънредния военен кабинет.

Междувременно войната в Газа далеч надхвърли границите на региона. В редица държави, сред които Франция, Австрия и САЩ, се наблюдава сериозен ръст на антисемитските прояви, предупреждават местните власти.

Най-ново

Единична публикация

Избрани