Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕК възнамерява да препоръча начало на преговори с Украйна за еврочленство

[post-views]
Европейският парламент настоява за незабавното приемане на Истанбулската конвенция

Европейската комисия ще препоръча ЕС да започне преговори за членство с Украйна, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на висши представители на Съюза.

Очаква се препоръката да се съдържа в доклада за напредъка на страните кандидатки, който ще бъде оповестен в сряда.

Междувременно председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подкрепи желанието на Украйна да започне преговори в реч пред посланиците на ЕС:

„Най-добрият начин да се даде просперитет и стабилност на Украйна в средносрочен и дългосрочен план е, разбира се, членството в ЕС. Просто помислете върху това – за да се възстанови Украйна, отговорът е Европа. За да се укрепи допълнително украинската демокрация, отговорът е Европа. За да се защити Украйна от бъдеща намеса, отговорът е Европа.  И е много важно да се каже, че е истина и обратното. В свят, в който тежестта и размерите имат значение, категорично е в геостратегическите интереси на Европа да бъде завършен нашият съюз. С над 500 млн. души, които да живеят в свободен, демократичен и проспериращ ЕС. Така че историята отново ни отправя призив и ваши превъзходителства, нашето поколение е това, което трябва да ѝ отговори“.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани