Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министерството на отбраната отделя нужното внимание на нововъзникващите технологии и иновациите в отбраната

[post-views]
Военният комитет на НАТО заседава в Брюксел, иска все по-тясно свързване на военното планиране

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев участваха днес, 6 ноември, в кръгла маса на тема „Прилагане на достъпни технологии и продукти с голям асиметричен ефект в съвременните конфликти“.

От името на министъра на отбраната заместник-министър Георгиев приветства участниците и пожела успех на форума. „Съвременните тенденции изискват повишена ефективност от Въоръжените сили и адаптиране на съществуващите доктрини и концепции към нововъзникващите технологии и капацитет за развитие на нови“, каза той.

Заместник-министър Георгиев подчерта, че министерството на отбраната отделя нужното внимание на нововъзникващите технологии и иновациите в отбраната. В рамките на съществуващите инициативи на НАТО и ЕС за иновации министерството оказва подкрепа на българските компании, кандидатстващи по първата покана на акселератора за иновации в отбраната ДИАНА. В лицето на тестовия център на Института по отбрана и новия тестов център на Военноморското училище ще бъде осигурена възможност за тестване на технологии, възникващи в гражданския сектор, за адаптиране в отбраната.

„Основният фокус на министерството на отбраната остава и превъоръжаването на Въоръжените сили – процес, свързан с придобиването на класически оръжейни платформи. Добавени към тях новите технологии и общодостъпни системи и продукти с голям асиметричен ефект ще играят ролята на мултипликатор.“, каза заместник-министър Георгиев.

Той подчерта, че разработването на реалистична, съобразена със средата за сигурност и наличните ресурси програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. ще бъде с критично значение за модернизацията. Наред с класическите въоръжения в програмата е предвидено и придобиването на безпилотни летателни системи и повишаване и по-рационално използване на средствата за научно-изследователска и развойна дейност.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов акцентира върху актуалността на темата на форума. „Съвременната война е комбинация от конвенционални средства и високо достъпни технологии, които дават достатъчно информационна осведоменост, възможност за вземане на решения за нанасяне на поражение на системи с много голяма стойност като танкове, артилерия и други конвенционални средства. Имаме предвид това при разработването на проектите. Другата голяма придадена стойност е, че ние – аз, като началник на отбраната с командирите на Въоръжените сили, даваме нашите виждания и насоки от какво се нуждаем пред българската отбранителна индустрия, за да могат фирмите да реагират адекватно“, категоричен бе адмирал Ефтимов.

Той отбеляза, че след пандемията от Ковид-19 и военните конфликти в последните 2-3 години, цената на отбранителните продукти се е покачила неимоверно. Затова е нормално да се търсят пътища за взаимодействие с нашата отбранителна промишленост. Адмирал Ефтимов посочи обаче, че нормативната база у нас не дава възможност да се привличат активно българските фирми в поръчките за армията ни. „Законът за обществените поръчки, който се прилага при придобиването и поддържането на отбранителни продукти, е основан на конкурентна среда и нямаме възможност, както е в други държави, да работим и да имаме по-тясна връзка, по-дългосрочно и дълготрайно сътрудничество с българските фирми“, отбеляза началникът на отбраната. Той призова Законът за обществените поръчки да се преразгледа в областта за отбрана и сигурност, предвид сериозната динамика в настоящата среда за сигурност.

„Модернизацията е в ход, строят се корабите, върви проектът за самолетите Ф-16, напред сме с процедурата за машините Страйкър, за която чакаме съответните действия в парламента. Това е процес, работим паралелно“, заключи адмирал Ефтимов.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани