Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна Корея се обяви за най-могъщата ядрена сила. САЩ, Япония и Южна Корея разширяват сътрудничеството си

[post-views]
„Киберпартизани“ твърдят, че са проникнали в мрежата на беларуския КГБ

Северна Корея успя да създаде най-мощната ядрена сила в света, посочват държавните медии, възхвалявайки ръководството на лидера Ким Чен-ун. На този фон САЩ, Южна Корея и Япония се разбраха да разширят сътрудничеството си за противодействие на заплахите, идващи от страна на Пхенян.

Твърденията за невижданата ядрена мощ на Северна Корея дойдоха на фона на спекулации, че страната е на финала на подготовката си за трети опит за изтрелване в орбита на военен шпионски сателит, след двата неуспеха по-рано през годината.

В стремежа си да изтъкнат постиженията на лидера Ким Чен-ун водещите медии в Пхенян подчертаха ядрената сила, достигнала най-високото равнище в света, както и тестовото изстрелване на междуконтинентални балистични ракети, като по-рано местните власти обявиха 18 ноември за „ден на ракетната индустрия“, за да отбележат успешния пуск на „Хвасон-17“ на същия ден миналата година.

Междувременно на ниво заместник-съветници по национална сигурност правителствата на САЩ, Южна Корея и Япония договориха създаването на консултативна група на високо равнище за противодействие на кибернетичните дейности на Пхенян, използвани според съюзниците за финансиране на незаконните си оръжейни програми. Това предадоха световните медии и уточниха, че целта на групата е да разработи мерки за блокиране на киберпрестъпленията на севернокорейския режим и кражбите на криптовалута, както и да подобри съвместния капацитет на трите страни срещу глобалните киберзаплахи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани