Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Франция ще предостави на ливанската армия бронирани машини

[post-views]
Италия и Франция подписаха писмо за намерения за насърчаване на европейската отбранителна промишленост

Франция ще изпрати на ливанската армия десетки бронирани машини, за да могат военните да изпълняват ефективно патрулните си мисии, заяви френският министър на отбраната Себастиен Лекорньо, цитиран от Ройтерс.

В интервю за ливанския вестник „Л’Ориан льо жур“ (L’Orient Le Jour) след посещение в Ливан Лекорньо заяви, че е жизненоважно да се укрепи ливанската национална армия, за да може тя да координира действията си с мироопазващите сили на ООН, тъй като напрежението между Израел и подкрепяното от Иран движение „Хизбула“ в Южен Ливан нараства.

„Ще продължим партньорството си с военно оборудване, най-вече бронирано, за транспортиране на войници, което е от ключове значение за поддържане на патрулите“, каза той и добави, че скоро няколко десетки бронирани машини ще бъдат доставени на ливанската армия.

„Подкрепата ни за ливанската армия е дългосрочна независимо от настоящите трудности“, уточни Лекорньо.

Париж ще предостави и лекарства и ще създаде в бъдеще съвместна програма за закупуване на медицински консумативи на разумни цени за ливанската армия, каза той.

Франция се опитва да използва дългогодишните си отношения с Ливан, за да намали напрежението между Израел и „Хизбула“, но при все това конфликтът между тях се разраства.

Около 700 френски войници са част от Мироопазващите сили на ООН в Южен Ливан (ЮНИФИЛ), създадени през 1978 г. след насилието по израелско-ливанската граница.

„Хизбула“, шиитска мюсюлманска въоръжена групировка, смятана от САЩ и други страни за терористична организация, има огромно влияние и власт на територията на Ливан, чиято икономика е в криза, а държавата едва функционира. Лидерите на Ливан са обезпокоени, че сблъсъците между „Хизбула“ и Израел може да прераснат в голям конфликт, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани