Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Войната на Израел с Хамас продължава вече месец, Тел Авив ще поеме отговорност за сигурността на Газа

[post-views]
Нетаняху заяви, че интензивната фаза на боевете срещу "Хамас" приключва, но войната ще продължи

Израел разглежда възможноста за установяване на малки хуманитарни паузи на боевете в Ивицата Газа, но прекратяването на огъня не е на дневен ред. Това заяви премиерът Бенямин Нетаняху и увери, че страната му ще поеме отговорност за сигурността на региона след края на сраженията.

Правителството в Тел Авив има готовност да позволи „малки тактически паузи“ на боевете в Газа, за да улесни влизането на хуманитарна помощ за нуждаещите се или да позволи извеждането на заложниците, взети от Хамас. В това увери премиерът Бенямин Нетаняху, но припомни, че няма възможност за прекратяване на огъня преди освобождаването на всички хора, държани в плен от терористите.

Освен това за неопределен период от време Израел ще носи цялата отговорност за сигурността в анклава, защото видяхме какво се случва, когато тази отговорност липсва, допълни Нетаняху в интервю за американски медии.

На терен пълномащабната офанзива на Израелските сили за сигурност продължава, като от командването съобщиха, че увеличават все повече натиска върху град Газа, а цели на Хамас са обект на удари от въздух, земя и море. Съобщава се за мощни експлозии и в южния град Хан Юнис и причинени сериозни материални щети.

Припомняме, че войната започна точно преди месец, с атака на считаната за терористична групировка Хамас срещу Израел, при която бяха убити 1400 души, а повече от 200 други бяха взети за заложници. Тел Авив отговори с масирани въздушни удари и сухопътна операция срещу позиициите на Хамас и с уверения за минимални цивилни жертви.

Все пак, статистиката на местните здравни власти сочи, че броят на загиналите в Ивицата Газа вече надхвърля 10 хиляди души, като над 4100 от убитите са непълнолетни. От ООН също алармират, че районът се е превърнал в масово гробище за деца.

Съветът за сигурност на световната организация обаче не успява да постигне съгласие по резолюцията за войната между Израел и Хамас. САЩ призовават за хуманитарни паузи, а други членове настояват за хуманитарно прекратяване на огъня, доставка на необходимата помощ и предотвратяване на нови цивилни жертви. Генералният секретар Антониу Гутериш поиска примирие и прекъсване на „спиралата на ескалация“ на конфликта, която вече обхваща целия Близък Изток.

Най-ново

Единична публикация

Избрани