Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Рим и Тирана се разбраха за мигрантите, Италия изгражда бежански лагери в Албания

[post-views]
72 г. от създаването на Женевската конвенция за бежанците

Италия и Албания сключиха споразумение за мигрантите. Балканската страна се съгласи да даде временно убежище на част от хилядите мигранти, достигнали италианските брегове. Това значително ще подпомогне овладяването на мигрантските потоци, категорични са в Рим.

По силата на споразумението между италианския премиер Джорджа Мелони и албанския ѝ колега Еди Рама, Италия ще плати за изграждането на два центъра за прием на мигранти в Албания, които ще могат да приютят до 3000 души едновременно. Те ще остават на територията на балканската държава, докато се обработват документите им за предоставяне на убежище. Ако такова им бъде отказано, албанските власти ще ги депортират. Изключени от плана остават единствено децата и бременните жени.

Наред с това Албания се ангажира да осигури охраната на двата центъра, които ще са под италианска юрисдикция. Ако кандидатстването за убежище тече гладко, през албанските центрове могат да преминават около 36 хиляди души годишно. Това заяви премиерът Мелони и подчерта, че така значително ще се облекчат хронично пренаселените центрове за първоначален прием на мигранти в Италия, където от години търсят спасение стотици хиляди бежанци, предприели рисковото бягство през Средиземно море от Либия, Тунис, Турция и редица други държави.

Италия вече потърси помощ за проблемите си от съюзниците си в Европейския съюз, а сега се обръща и към Тирана, чиято европейска перспектива става все по-реална, а Рим е един от най-големите ѝ поддръжници.

Центровете ще заработят през следващата пролет, допълни Мелони, а критиците ѝ я обвиниха, че строи „италиански Гуантанамо“ извън ЕС.

Най-ново

Единична публикация

Избрани