Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ заявиха, че ще преустановят участието си в ДОВСЕ от 7 декември

[post-views]
Китай ще понесе последствия, ако помогне на Русия да избегне ефекта от санкциите, заяви водещ американски съветник по националната сигурност

НАТО разкритикува днес решението на Русия да се изтегли от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) и заяви, че планира да преустанови участието си в него за толкова дълго време, колкото е необходимо, предаде Ройтерс.

„Съюзниците (от НАТО) осъждат решението на Русия да се изтегли от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) и военната ѝ агресия срещу Украйна, която противоречи на целите на този договор. Изтеглянето на Русия е най-скорошното ѝ действие от серията ходове, които систематично подкопават евроатлантическата сигурност“, се казва в изявление на НАТО.

„В тази връзка, като последица, страните от НАТО възнамеряват да преустановят участието си в ДОВСЕ за толкова дълго време, колкото е необходимо, в съответствие с правата по международното право. Това решение се ползва с пълната подкрепа на всички страни от НАТО“, се изтъква в изявлението.

По-рано днес Русия официално се изтегли от ДОВСЕ, който въвежда ограничения за ключови категории конвенционални оръжия. Москва аргументира решението си с твърдения, че Съединените щати са подкопали сигурността след края на Студената война с действията си, насочени към разширяване на НАТО.

Съединените щати заявиха, че ще преустановят участието си в ДОВСЕ от 7 декември, предаде Ройтерс.

Войната на Русия срещу Украйна и изтеглянето на Русия от ДОВСЕ „фундаментално променят“ условията, свързани с него и трансформират задълженията на участниците, заяви съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан.

Русия обяви, че преустановява участието си в договора през 2007 г., а през 2015 г. преустанови активното си участие в него, отбелязва Ройтерс.

Съливан заяви, че въпреки продължаващото игнориране от Москва на правилата за контрол над въоръженията, Съединените щати ще останат ангажирани с ефективния контрол над конвенционалните оръжия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани