Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Не е вярно, че БРИКС надминава Г-7 по брутен вътрешен продукт

[post-views]
Не е вярно, че БРИКС надминава Г-7 по брутен вътрешен продукт

Невярно е твърдението, че държавите в БРИКС вече са надминали страните от Г-7 по Брутен вътрешен продукт (БВП);

Дори заедно с новите членове на съюза, БВП на БРИКС не надминава този на Г-7;

Единственият индикатор, по който БРИКС надминава Г-7, е „паритет на покупателната способност“.

В свое видео българският тиктокър ALION разпространява невярното твърдение, че страните от БРИКС вече са надминали държавите от Г-7 по показателя БВП – 32% спрямо 29%.

Дори и в изчислението да бъдат включени новите членки, които ще влязат в БРИКС от 1 януари 2024 г., брутният вътрешен продукт на блока не надминава този на държавите от Г-7. Заедно с тях БРИКС ще има над 30,8 трилиона долара БВП, или около 29% от световния БВП.

Без шестте нови държави – Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, БРИКС има общ БВП от 27,7 трилиона долара или 26% от глобалния БВП. Новите членове на БРИКС добавят 3,1 трилиона долара БВП към блока, като Саудитска Арабия допринася най-много благодарение на своя БВП от 1,1 трилиона долара.

Страните от Г-7 имат 49,9 трилиона долара БВП, което е 15,1 трилиона повече от БРИКС.

БРИКС надминава Г-7 само когато се гледа БВП по паритет на покупателната способност и едва когато към изчислението бъдат включени шестте бъдещи членки – Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Участието им в БРИКС влиза в сила с началото на 2024 г.

Паритетът на покупателната способност е индикатор, който измерва покупателната способност на всяка валута спрямо един и същ набор от продукти и услуги. Голяма част от стоките и услугите са по-евтини в страните с ниски доходи. Така цената на някои продукти и услуги е по-ниска, а покупателната способност – по-висока. Това е причината при по-нисък БВП на БРИКС, БВП по паритет на покупателната способност да бъде с по-висока стойност.

Трябва да се отбележи, че икономическите показатели на БРИКС се дължат почти изцяло на Китай. БВП на Китай е повече от два пъти по-голям от този на останалите държави, които в момента са членки на блока, взети заедно.

От години се разпространяват твърдения с нарастващата мощ на БРИКС. В последните месеци в социалните мрежи и онлайн медии се лансира, че „БРИКС – противникът, от който Западът се страхува“, че е „Силата, която ще промени новия световен ред, наложен от Запада“, както и че БРИКС е „новата глобална сила, която ще промени света“.

Всъщност преувеличено и подвеждащо е да се твърди, че БРИКС е новият, алтернативен център на власт в международните отношения, както се стремят да ни убедят държавите от групата, особено Китай и Русия. Водещи икономисти очакват размествания в световната икономика и най-вече да се оформят два лагера – около САЩ и около Китай.

Проверено:

Невярно е твърдението на тиктокъра ALION, че страните от БРИКС надминават Г-7 по БВП. Г-7 има БВП от 49,9 трилиона долара, което е 15,1 трилиона повече от този на БРИКС. Държавите от БРИКС надминават Г-7 по паритет на покупателната способност. Това се дължи на по-ниската стойност на някои продукти и услуги в държавите с по-нисък доход, каквито са повечето членове на БРИКС.

По текста работи и Георги Марчев.

Източник: factcheck.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани