Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ призоваха за единно бъдещо правителство на палестинците в Газа и на Западния бряг, различията с Израел се задълбочават

[post-views]
Блинкън заяви, че ще повдигне въпроса за защитата на цивилните в Газа по време на предстоящото си посещение в Израел

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова вчера след края на войната да бъде съставено единно и ръководено от палестинци правителство на Газа и Западния бряг, като стъпка към палестинска държавност. Това виждане задълбочава различията между САЩ и техния съюзник Израел по въпроса как трябва да изглежда бъдещето на палестинските територии, щом израелската операция срещу „Хамас“ приключи, предаде Асошиейтед прес.

Изложената от първия дипломат на Вашингтон визия за бъдещето на Газа би трябвало да послужи и като възпиращ фактор за следвоенните сценарии, лансирани от представители на крайнодясното израелско правителство и неговите привърженици. Изглежда думите на премиера Бенямин Нетаняху от понеделник, че израелската армия вероятно ще запази контрола над сигурността в Газа „за неопределен период“, са изострили опасенията на САЩ, отбелязва Асошиейтед прес.

Всяко намерение за следвоенното управление на Газа „трябва да включва ръководено от палестинците правителство и Газа и Западният бряг да бъдат обединени под властта на Палестинската автономия“, каза Блинкън пред репортери в Япония.

Той и първите дипломати на останалите страни от групата на седемте най-развити икономики (Г-7) се събраха в Токио за среща, чийто основен предмет беше нападението на „Хамас“ на 7 октомври срещу Израел и облекчаването на страданията на 2,3 милиона палестици, блокирани в Газа от продължаващата вече месец израелска офанзива и блокада срещу анклава.

Блинкън потвърди становището на правителството „Байдън“ срещу всякакво трайно връщане на израелския контрол над Газа, както и срещу предложение – лансирано в политически доклад на израелското министерство на разузнаването – за изтласкване на палестинските жители на Газа към съседен Египет.

„Бяхме пределно ясни по въпроса за повторната окупация, точно както бяхме предлено ясни, че сме против всякакво разселване на палестинското население“, каза Блинкън. „Както сме заявявали и преди, що се отнася до Газа и Западния бряг, а в крайна сметка и до палестинската държава, е нужно да бъде съставено правителство на (палестинското) единство.“

Изказването на дипломата ясно очерта въпросите, по които правителството на Нетаняху и най-важният му съюзник имат различия, що се отнася до начина, по който Израел води войната и следвоенните отношения с палестинците.

САЩ и Израел са единни в мнението си, че движението „Хамас“ не може повече да управлява Газа. Но в нито едно от предложенията си за следвоенното устройство на Газа израелските официални представители не са споменавали сформирането на независимо палестинско управление като надеждна опция.

В момента Палестинската автономия администрира полуавтономните райони на окупирания от Израел Западен бряг. Макар и международно признат, палестинският президент Махмуд Абас е дълбоко непопулярна личност сред палестинците на Западния бряг, отбелязва Асошиейтед прес. Нетаняху дълго време определяше Абас и Палестинската автономия като прекалено некомпетентни, за да бъдат надежден партньор на Израел в усилията за постигане на мир.

Междувременно десетки конгресмени от Демократическата партия изпратиха писмо до президента на САЩ Джо Байдън, в което го призовават да вземе мерки за защита на палестинците на американска земя, на фона на нестихващите боеве между израелските сили и бойците на „Хамас“ в град Газа и на бягството на хиляди хора заради все по-тежката хуманитарна обстановка там.

В апела си до Белия дом демократите искат правителството да въведе временни механизми за закрила, които да не позволяват палестински имигранти да бъдат връщани в страни,пострадали от природни бедствия и военни конфликти. Като довод в подкрепа на настояването си конгресмените изтъкват растящия брой на жертвите в Газа, особено сред децата, вследствие на войната между Израел и „Хамас“ и липсата на вода и храна.

„Предвид нестихващия въоръжен конфликт палестинците, които вече са в САЩ, не трябва да бъдат връщани принудително в палестинските територии, в съответствие със заявения от президента Байдън ангажимент към защита на мирното палестинско население“, пишат законодателите в писмото, чийто текст беше предоставен на Асошиейтед прес, преди да бъде публикуван.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани