Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Боевете в Газа стават все по-ожесточени, ООН обвини и Израел, и Хамас във военни престъпления

[post-views]
Украйна връща миротворците си от ООН, за да защитават родината си

Боевете в Ивицата Газа стават все по-ожесточени. С оглед на влошаващата се хуманитарна обстановка на терен, върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк обвини и Израел, и Хамас, че извършват военни престъпления.

Вземането на заложници от страна на терористите от Хамас и колективното наказание на Тел Авив срещу палестинския народ, както и неоправданото принудително изселване на цели части от Ивицата Газа, са еднакви по сила нарушения на международното право и съставляват военни престъпления, смята върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк. Според генералния секретар на световната организация – Антониу Гутериш пък огромният брой на цивилните жертви показва, че има нещо сериозно сбъркано в израелската военна операция.

На фона на хуманитарната катастрофа в Газа, отношенията между ООН и Израел стават все по-сложни, а премиерът Бенямин Нетаняху за пореден път отхвърли възможността за прекратяване на огъня и отрече твърденията за сключване на тридневно хуманитарно примирие срещу освобождаване на 12 от заложниците, държани от Хамас. Задълбочиха се разногласията със САЩ, след като държавният секретар Антъни Блинкен призова след края на войната да бъде съставено единно палестинско правителство на Газа и Западния бряг като стъпка към консолидирането на държавност.

Междувременно на терен ситуацията става все по-заплетена. Командването на Израелската армия съобщи, че след 10-часови боеве е превзет един от бастионите на Хамас, а над 50 хиляди души са напуснали северната част на анклава само в сряда, след отворянето на основния път на юг. Хората бягат, защото терористите изгубиха контрола, твърди израелската страна. Припомняме, че от седмици Тел Авив предупреждава цивилните от Северна Газа да се евакуират на юг, а пътят беше отворен за пети пореден ден.

Контролираното от Хамас местно правителство съобщава за нови въздушни удари и още убити в южните градове Хан Юнис и Рафах. Статистиката също става все по-черна. Броят на цивилните жертви вече надхвърля 10 500 души, посочват здравните власти и припомнят, че над 4 300 от тях са деца.

Най-ново

Единична публикация

Избрани