Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Половината от бюджета на Украйна за 2024 г. ще е за военни разходи

[post-views]
Украйна и Великобритания подписаха военно споразумение в Киев

Украинските депутати гласуваха за одобряване на държавния бюджет за 2024 г., според който половината от всички държавни разходи ще отидат за отбрана, докато Киев насочва ресурсите си към военните действия, предаде АФП.

И Киев, и Москва увеличиха значително военните си разходи след началото на войната, като увеличиха производството на оръжия и боеприпаси, подготвяйки се за дълъг и продължителен конфликт.

По данни на Министерството на финансите на Украйна за отбрана ще бъдат похарчени почти 1,7 трилиона гривни (около 47 млрд. долара), което е приблизително същата сума като през 2023 г.

Сумата е по-голяма от разходите за образование, социални грижи и здравеопазване, взети заедно, и възлиза на около половината от общо 93 млрд. долара планирани разходи на страната.

Украйна разчиташе до голяма степен на финансова подкрепа от Международния валутен фонд и западните съюзници като САЩ, за да поддържа икономиката си на повърхността по време на войната.

Тя заяви, че се нуждае от 41 млрд. долара външна помощ, за да покрие ежедневните си разходи през следващата година, което е приблизително същата сума, от която МВФ прогнозира, че ще се нуждае през 2023 г.

„Приоритетите на държавния бюджет са ясни. Укрепване на отбранителната способност, защита на населението, подпомагане на ветераните, повишаване на социалните стандарти и икономическо възстановяване“, заявиха от финансовото министерство.

„Ще разполагаме с повече безпилотни летателни апарати и собствени оръжия, за да победим по-бързо“, добави той.

Във вечерното си обръщение в понеделник президентът Володимир Зеленски заяви, че бюджетните ресурси ще бъдат разпределени за постигане на „победа“.

„Всички виждаме, че хората настояват бюджетните средства да бъдат отделени за подпомагане на отбраната, а не за асфалтиране и ремонт на улици“, каза Зеленски.

„Това е най-правилното нещо, което трябва да се направи. Всички ресурси трябва да се използват, за да стане Украйна по-силна“, добави той.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани