Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Приказки от фризера

[post-views]
Приказки от фризера

Студът в прекия и в преносния смисъл се използва за манипулации

Приказки от фризера
Приказки от фризера

Докато се говореше, че пазачът на криптата в Кремъл е бил поставен в дълбоко замразяване и тълпите от Дагестан се опитаха да организират атака, подобна на погром, пропагандната машина на Кремъл продължава да прокарва лъжи и нашата база данни надминава 16 000 докладвани случая на прокремълска дезинформация. С това обобщение започва редовният седмичен доклад на експертите по борбата с руската пропаганда  от Европейската служба за външна дейност  на ЕС. Ето и темите с известни съкращения:

„Тази седмица ще започнем с ужасяващо шоу на антисемитизъм, опит за погром, който се разигра на летище Махачкала в руската република Дагестан. Там насилствена тълпа нахлу на летището и се опита да нападне пътници, пристигащи от Тел Авив, Израел.

Кремъл и неговите канали за дезинформация направиха това, което знаят най-добре. Те изтласкаха дезинформация, за да отклонят вината, което не е изненадващо, върху Украйна и други чужди сили.

Москва се приближи до терористите от Хамас и разпространи дезинформация за атаката на Хамас срещу Израел . Тези действия повдигат въпроса дали антисемитският изблик в Дагестан е предупредителен знак за това, че пилетата се прибират у дома, за да нощуват. Москва може да не е в състояние да контролира ситуацията, тъй като войната в Украйна продължава да изтощава руските сили за сигурност.

Тъй като отоплителният сезон бавно си проправя път към Европа, прокремълската екосистема за манипулиране на информация изчисти летния прах от техните разкази за дезинформация, свързани с енергията, с едно изключение.

Миналият ноември съобщихме за руските разкази за дезинформация, свързани с енергетиката. Водещ разказ, подкрепен с измамни и плашещи видеоклипове и изфабрикувани изображения, твърди, че европейците ще замръзнат без руски природен газ да тече към европейските пазари, причинявайки широко разпространени вълнения и хаос в целия континент. За пореден път реалността доказа, че прокремълските рупори грешат; нито европейците замръзнаха до смърт, нито свалиха правителствата си, когато Европа се освободи от зависимостта от руския газ.

За момента руската екосистема за дезинформация изглежда се е примирила, за да остави историите за замразени хора във вътрешно дълбоко замразяване, може би с надеждата да ги размрази един ден. Засега те съсредоточават усилията си върху други, макар и познати, разкази.

Прокремълската дезинформация продължава да разпространява уморени стари хиперболи. Sputnik, прословутата фабрика за измама, твърдеше пред своята испаноговоряща аудитория, че е невъзможно Европа да се отърве от вноса на руски природен газ или че това би струвало колосалните един трилион евро.

Подобно на миналата година, прокремълската екосистема за дезинформация се опитва да прекъсне трансатлантическата връзка.

Особено токсичен щам на този разказ се опита да изобрази Европа като „поробена“ от САЩ . Друг известен прокремълски рупор, RT, заяви, че ЕС получава заповеди от САЩ , които се опитват да максимизират своите приходи и печалби.

Тези фалшиви разкази ясно показват, че Русия е ужасена от загубените приходи в резултат на спрения износ на изкопаеми горива за ЕС. За да си върнат енергийната си хватка на Европа, руските лидери и техните пропагандисти сега се опитват да убедят европейските граждани, че санкциите вредят на европейците и че само САЩ могат да спечелят.

На 20 октомври General SVR, популярен канал в Telegram, твърди , че Путин е получил инфаркт. След това, на 23 октомври, същият канал твърди, че Путин е починал и е бил в „дълбоко замразяване“ в горската си резиденция във Валдай, във фризер, предназначен не по-малко за замразена храна, докато неговите поддръжници се борят за власт в Кремъл.

Говорителят на руския президент обаче Дмитрий Песков отрече твърденията, а местните медии все още не са излъчили „ Лебедово езеро“ на Чайковски в цикъл   – както направиха по време на опита за преврат през 1991 г.

Лесно е да се отхвърлят подобни слухове, но тяхното съществуване все още може да играе в ръцете на Кремъл. Спекулациите относно здравето на Путин и неговата смърт обслужват редица цели за Кремъл, както съобщи Иван Преображенски.

Първо, той се опитва да обожестви Путин и да заблуди хората да вярват, че той е „незаменимият лидер“, без когото нито Русия, нито международната общност могат да оцелеят. Второ, отвлича вниманието от по-неудобните за Кремъл теми, като например как протича „тридневната специална военна операция“.

И накрая, вече сме преминали 16 000 случая на дезинформация в нашата база данни за дезинформация. Време за празнуване? Не, казваме ние от EUvsDisinfo.

Фактът, че случаите на дезинформация продължават да се трупат в нашата база данни, напомня, че не може да има място за самодоволство в борбата срещу непрекъснато нарастващата руска дезинформация.

За щастие занаятът за противодействие на манипулиране и намеса на чужда информация (FIMI), включително дезинформация, подобрява способността си да открива и реагира на такива заплахи с нови инструменти като Закона за цифровите услуги (DSA) и усилията за разработване на стабилна кутия с инструменти на FIMI“. (БА)

Още акценти от дезинформационния радар

  1. „Руската TV1 оспорва титлата на белоруските пропагандисти за „най-лудите пропагандисти“. За тази цел руските дезинформатори решиха да създадат конспирация, че върховният представител на ЕС Жозеп Борел е обикновена марионетка на доминиращи в света тайни елити и самия велик Сатана, САЩ. Жалко, че няма представени убедителни доказателства за тези изключителни твърдения. Може би причината е, че няма такъв за представяне“.
  2. „Молдовските власти оказват „силов натиск върху руската армия“ и се подготвят за въоръжен конфликт с Русия. Този разказ е повтаряща се прокремълска дезинформация, представяща проевропейските молдовски власти като агресивни и реваншистки. Тези разкази също се опитват да подкопаят укрепването на отбранителните способности на Молдова. Ръководството на страната се ангажира да запази неутралитета на Молдова, както е записано в нейната конституция“.
  3. „Русия е една от най-безопасните страни в света. Това е продължение на една успокояваща история, която руските лидери разказват на своите граждани. Руските начини на водене на война не само са хуманни, както съобщихме миналата седмица. Същото очевидно важи и за руското общество, което според руски източници е най-безопасното в света. За съжаление, тези твърдения не могат да бъдат по-далеч от истината за руското пушечно месо, изпратено безмилостно в месомелачката за гражданите, страдащи у дома“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани