Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия увеличава с 38 милиона евро хуманитарната си помощ за палестинските територии, обяви външната министърка Бербок в Рамала

[post-views]
Германия ще предостави на Украйна допълнителни 100 милиона евро за зимните месеци

Германия дава допълнителни 38 милиона евро за хуманитарна помощ за палестинските територии в контекста на страданието на цивилното население в ивицата Газа в конфликта между Израел и палестинското ислямистко движение „Хамас“, обяви германската външна министърка Аналена Бербок, цитирана от ДПА.

Тя направи изявлението вчера по време на разговорите си с премиера на Палестинската автономия Мохамад Щайе в град Рамала, на Западния бряг. Така общата парична стойност на хуманитарната помощ, осигурена от Германия за палестинските територии, възлиза на 160 милиона евро, посочва ДПА.

„Животът на всеки един човек е еднакво ценен. Всеки израелец и всеки палестинец има право да живее в мир и безопасност“, каза Бербок. След края на разговорите Щайе направи изявление на свой ред, призовавайки Германия да заеме по-ясна позиция срещу войната в ивицата Газа. Палестинският премиер каза, че „Германия трябва да изясни позицията си относно военните престъпления на Израел в Газа, която да е в духа на международното хуманитарно право“. „Като не искаш войната да свърши и помагаш на Израел с оръжие, го насърчаваш да продължава да напада хората в ивицата Газа“, заяви Щайе.

Снощи Бербок се срещна и с външния министър на Израел Ели Коен в Тел Авив. След разговорите си с него тя се позова на международното хуманитарно право в контекста на влошаващата се ситуация в болниците в ивицата Газа.

„Международното хуманитарно право признава цивилни жертви. То обаче дава ясни насоки както за защита на цивилното население, така и за разграничаването на цивилни и военни цели“, заяви германската министърка, като допълни, че от това как Израел действа в анклава зависи безопасността на държавата в дългосрочно бъдеще. Нейното категорично мнение е, че хуманитарната криза в Газа трябва да бъде овладяна.

От своя страна Коен посочи нуждата от международен фронт за освобождаването на държаните от „Хамас“ 293 заложници. „Ще се сражаваме с бойците на „Хамас“, докато сме сигурни, че те вече не са заплаха“, заяви външният министър на Израел.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани