Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Манипулирана снимка невярно твърди, че епидемията от дървеници във Франция е заради санкциите срещу Русия

[post-views]
Манипулирана снимка невярно твърди, че епидемията от дървеници във Франция е заради санкциите срещу Русия

Манипулирана снимка невярно твърди, че епидемията от дървеници във Франция е заради санкциите срещу Русия
Манипулирана снимка невярно твърди, че епидемията от дървеници във Франция е заради санкциите срещу Русия
  • Манипулирана екранна снимка на публикация от френска медия заблуждава, че липсата на руски пестицид е причина за епидемията от дървеници във Франция;
  • Оригиналната публикация на изданието La Montagne е за същността на дървениците и има друго заглавие;
  • Проблемът с дървениците във Франция предшества войната в Украйна и няма нищо общо със санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия.

В няколко български Телеграм канала невярно се твърди, че нашествието на дървеници във Франция през последните седмици е причинено от липсата на пестицид за борба с този вид вредители. Внушението е, че санкциите, които ЕС наложи на Русия след нахлуването й в Украйна, не позволяват на френската държава да внесе „най-важния компонент“ за борба срещу дървениците.

„Франция се самозастреля със санкциите срещу Русия. Най-важният компонент за пестицида за борба с дървениците тя е внасяла от Русия. Сега санкции има, дървеници има, ама няма пестицид за тях и те плъзнаха…“, гласи текстът в канала „Квизац Хадерах“, където членуват над 2700 потребители. Към него има и прикачена екранна снимка на публикация на местното френско издание La Montagne със заглавие: „Санкциите срещу Русия доведоха до епидемия от дървеници в Париж“ (от френски: „Les sanctions contre la Russie ont entraine une epidemie de punaises de lit a Paris“). Същата снимка се споделя и в канала „ЗОВ – заЕДНО оЦЕЛяване всеМИР“ с над 2800 членове.

Проверката на Factcheck.bg с инструмента Wayback Machine показа, че екранната снимка е манипулирана. В действителност на 4 октомври 2023 г. в 06:02 минути на сайта на La Montagne е качен материал, но той е с различно заглавие и съдържание. Единствено снимката за корица е една и съща.

Оригиналното заглавие на публикацията в La Montagne е: „Храна, снасяне, местообитание, ухапвания: кои са тези дървеници, които съсипват живота ни?“. В текста се обяснява за произхода на този вид насекоми, как се хранят те и къде живеят. Никъде не става въпрос за пестицид, чийто внос от Русия е възпрепятстван от европейските санкции заради войната в Украйна.

Пред агенция „Франс прес“ от редакцията на La Montagne също отричат да са публикували текст на такава тема и отбелязват, че шрифтът на заглавието от екранната снимка, която се разпространява в проруски канали в Telegram, се различава от този на техния сайт.

Едно на всеки десет домакинства е било засегнато от дървеници през последните пет години, показват официалните данни. Проблемът с тези насекоми предшества войната в Украйна, посочват експерти, цитирани от агенция „Франс прес“. „Грешка е да вярваме, че „увеличаването на дървениците е силно и внезапно. В действителност това е постоянно и постепенно от години“, смята Никола Ру дьо Безийо, съосновател на сайта Badbugs, който свързва хора с професионалисти по борба с вредителите.

Нещо повече – френската Национална агенция за безопасност на храните, околната среда и здравето (ANSES) е доказала, че дървениците имат около 90% резистентност към инсектицидите за тяхното унищожаване. Говорителят на националната браншова организация за борба с вредителите пред агенция „Франс прес“ заявява, че няма промяна в пестицидите, които са разрешени за използване в страната, както и че няма сигнали от производители за проблеми със снабдяването със суровина.

Манипулираната снимка се появява в канали с проруска насоченост предимно в социалните мрежи. Държавно контролираните медии в Русия отразяват подробно проблема с дървениците във Франция, но не правят връзка с наложените санкции от ЕС санкции срещу Русия.

Проверено:

Не е вярно, че санкциите на ЕС срещу Русия са причина за нашествието на дървеници във Франция, както твърдят съобщения в български Telegram канали. Тези твърдения се основават единствено на екранна снимка на публикация на френската медия La Montagne, която е манипулирана – оригиналната публикация има съвсем друго заглавие и съдържание. Проблемът с дървениците във Франция предшества войната в Украйна и не е предизвикан от санкциите на ЕС срещу Русия.

Източник: factcheck.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани