Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия ще доставя ракети за преносими зенитно-ракетни комплекси „Игла“ на Индия и ще лицензира производството им в страната

[post-views]
Руските войски настъпват към Славянск и Краматорск

Русия е сключила договор за доставка на ракети за преносими зенитно-ракетни комплекси „Игла“ на Индия и за предоставянето на лиценз за производството им в страната, съобщи днес ТАСС, цитирана от Ройтерс.

„Игла“ е преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК), който може да използван от отделен човек или екипаж, за да свали вражески самолет.

„Вече подписахме съответния документ и сега заедно с индийска частна компания организираме производството на ПЗРК „Игла-С“ в Индия“, заяви Александър Михеев, генерален директор компанията „Рособоронекспорт“ – руският държавен оръжеен износител, цитиран от ТАСС.

Индия е най-големият вносител на оръжия в света, а Русия остава най-големият ѝ доставчик въпреки накърнената репутация на нейната армия и въоръжение в резултат на войната в Украйна, където руските сили претърпяха множество неуспехи от по-малката, но по-силно мотивираната и снабдена със западно оръжие украинска армия.

Според Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ) на Русия се падат 45 процента от вноса на оръжие в Индия в периода 2018-2022 г., Франция е втора с 29 процента, а САЩ остават по-назад с 11 процента.

Руската новинарска агенция РИА Новости цитира по-рано Михеев, че „Рособоронекспорт“ работи с индийски частни и държавни предприятия за организиране на съвместно производство на авиационни оръжия и интегрирането им в съществуващия авиационен парк в Индия“.

Не бяха предоставени обаче подробности за това кои индийски компании ще участват или кога ще започне производството.

Михеев заяви, че „Рособоронекспорт“ и индийските му партньори са предоставили на индийското министерство на отбраната изтребители Су-30МКИ, танкове, бронирани машини и снаряди.

В началото на годината Индия и Русия започнаха и съвместно производство на автомати „Калашников“ „АК-203“, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани