Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ наложиха трети пакет санкции срещу „Хамас“

[post-views]
САЩ налагат нови санкции на още 14 руски лица и на жената на Лукашенко

САЩ наложиха днес трети санкционен пакет срещу палестинската войнствена групировка „Хамас“ след извършеното миналия месец нападение срещу Израел. Мерките са насочени към лидерите и финансистите на групировката, предаде Ройтерс.

Министерството на финансите на САЩ заяви, че действието, предприето координирано с Великобритания, е насочено към ключови служители на „Хамас“ и механизмите, чрез които Иран предоставя подкрепа на „Хамас“ и „Ислямски джихад“ – войнствена групировка, която е съюзник на „Хамас“ и е участвала в нападението срещу Израел на 7 октомври от Газа.

„Съединените щати ще продължат да работят с нашите партньори, включително Обединеното кралство, за да лишат „Хамас“ от възможността да набира и използва средства, за да извършва своите зверства“, заяви министърката на финансите Джанет Йелън.

„Действията на Хамас причиниха огромно страдание и показаха, че тероризмът не е изолиран. Заедно с нашите партньори предприемаме решителни действия за разрушаване на финансовата инфраструктура на „Хамас“,  да ги откъснем от външно финансиране и да блокираме нови канали за финансиране, които те търсят, за да финансират своите отвратителни действия“, се казва още в нейното изявление.

Движението „Хамас“ е обявено за терористична групировка от Израел, САЩ, Европейския съюз, Великобритания и други.

Сред засегнатите от новия кръг санкции на Вашингтон са: Махмуд Халед Захар, високопоставен член и съосновател на „Хамас“; представител на „Ислямски джихад“ в Иран; базираният в Дамаск заместник-генерален секретар на „Ислямски джихад“ и лидер на неговото въоръжено крило; базираната в Ливан компания за обмен на пари „Набил Шуман“, заедно с нейния собственик и основател. Министерството на финансите на САЩ обвини компанията, че е служила като канал за финансиране на „Хамас“, през който са преминали десетки милиони долари за групировката.

Великобритания добави шест нови имена към своя списък със санкции за борба с тероризма, в това число четири лица, свързани с палестинската войнствена групировка „Хамас“, става ясно от актуализация на уебсайта на британското правителство от днес.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани