Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ватиканът потвърди забраната за католици да членуват в ложи на свободните масони

[post-views]
Екшън във Ватикана – мъж се вряза с колата си в една от портите

Ватиканът потвърди забраната за католици да членуват в ложи на свободните масони – многовековно тайно общество, към което Католическата църква отдавна е настроена враждебно и в което по някои оценки членуват до шест милиона души по света, предаде Ройтерс.

„Активното членство в ложа на свободните масони е забранено за вярващите поради непримиримостта между католическата доктрина и свободното масонство“, се казва в публикувано днес писмо на доктриналната служба на Ватикана.

Писмото, което е подписано и от папа Франциск, беше публикувано в отговор на епископ от Филипините, изразил тревога от растящия брой на свободните масони в страната му.

Същата служба миналата седмица каза, че транссексуалните хора могат да бъдат кръщавани, да бъдат кръстници и да са свидетели на католически сватби.

В писмото се цитира декларация от 1983 г., подписана от покойния папа Бенедикт Шестнадесети, който по това време отговаря за доктрината на Ватикана, в което се казва, че католиците „в масонски асоциации са в състояние на тежък грях и не могат да получават светото причастие“.

Масонските ложи обикновено са общества, в които е позволено да членуват само мъже, и са свързани с тайнствени символи и ритуали, посочва Ройтерс. Понякога те са свързвани и с теории на конспирациите, според които имат прекомерно влияние върху световните дела.

Според Обединената велика ложа на Англия модерните свободни масони „са една от най-старите социални и благотворителни организации в света“, вкоренена в традициите на средновековните каменоделци. Организацията посочва, че сред членовете ѝ са били съпругът на покойната кралица Елизабет принц Филип, бившият премиер Уинстън Чърчил и известни автори като Ръдиард Киплинг и Артър Конан Дойл.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани