Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Си и Байдън разговарят в Сан Франциско, това е първата им лична среща от година насам

[post-views]
Срещата Байдън – Си: САЩ и Китай трябва да се научат да живеят заедно

Знакова среща на върха се провежда в Сан Франциско. В рамките на форума на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество американският президент Джо Байдън ще разговаря очи в очи с китайския си колега Си Дзинпин, който пристигна в САЩ за първи път от 2017 г. насам.

Президентите на САЩ Джо Байдън и на Китай – Си Дзинпин, се срещат отново точно една година след последния си личен разговор, в рамките на форума Г-20 в Бали. Те се фокусират върху двустранните отношения между Вашингтон и Пекин, като още преди пристигането на Си, Байдън изрази решимост да възстанови добрите връзки между тях. Разбира се, двамата лидери ще обсъдят и сложната международна обстановка и кризите, застрашаващи световния мир и сигурност.

При последното си посещение в САЩ китайският държавен глава беше посрещнат бляскаво в личното имение на тогавашния американски президент Доналд Тръмп. Но тогава геополитическата картина беше много по-различна – Пекин все още разчиташе на динамична, растяща икономика, а самият Си гордо изтъкна процъфтяващия по думите му китайски модел на развитие. Пост-ковид реалностите обаче са не толкова благоприятни и след първоначално бързото възстановяване китайската икономика вече се забавя, влошени са и взаимоотношенията между двете страни. Това поставя президента Си в значително отслабена преговорна позиция, посочват анализаторите и не прогнозират постигането на големи пробиви.

Най-ново

Единична публикация

Избрани