Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентите Байдън и Си се срещнаха в Калифорния, възстановяват военната комуникация между страните си

[post-views]
Президентите Байдън и Си се срещнаха в Калифорния, възстановяват военната комуникация между страните си

Въоръжените сили на САЩ и Китай ще възстановят комуникацията помежду си. Това решиха президентите на двете страни – Джо Байдън и Си Дзинпин на срещата си в Сан Франциско, в опит да редуцират напрежението между страните си.

Връщаме се към директни, отворени и ясни комуникации, заяви американският президент Джо Байдън след първата си лична среща с китайския си колега Си Дзинпин от година, която се състоя в рамките на форума на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество в Сан Франциско.

Двамата лидери са единодушни, че конструктивният диалог между страните им е взаимно изгоден и се ангажираха да подобрят влошените си в послено време отношения. Личните разговори на високо ниво ще продължат, и двамата сме отворени за това, увери президентът Байдън.

Тайванският въпрос= остава основен обект на противоречие между Пекин и Вашингтон, наред с търговията и икономическото съперничество, които също са теми, изискващи засилено внимание. При всички положения планетата ни е достатъчно голяма, за да бъдат успешни и двете страни, единодушни са техните лидери.

И все пак, трудно може да се говори за значително затопляне на връзките между САЩ и Китай, постигнато на 4-часовата среща в Калифорния. Още повече, че след нея Байдън отново нарече Си диктатор. „Вижте, той просто е такъв. Той е диктатор в смисъла, че управлява комунистическа страна – това е режим, много по-различен от нашия“, заяви американският президент. Китайското външно министерство реагира веднага, определяйки твърдението като грешна и безотговорна политическа манипулация.

Най-ново

Единична публикация

Избрани