Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сухопътни войски отбелязват свой боен празник

[post-views]
Сухопътни войски отбелязват свой боен празник

Министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват утре, 17 ноември, в отбелязването на празника на Сухопътните войски и на 138-ата годишнина от победата в боевете при Сливница в Сръбско-българската война. Тържеството ще се проведе във Военна академия „Г. С. Раковски“ и ще бъде открито от  командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.

Министър Тодор Тагарев и адмирал Емил Ефтимов ще наградят военнослужещи от Сухопътните войски, отличени за проявен висок  професионализъм  в изпълнението на служебните си задължения.

Датата 19 ноември е определена за празник на Сухопътните войски с решение на Министерския съвет № 477 от 1992 г. и Заповед № 3478 на министъра на отбраната от 1992 г. По време на Сръбско-българската война (1885 г.) на 19 ноември българската пехота провежда решителното сражение при Сливница. Това е първата голяма победа на войската след възстановяването на българската държава от 1878 г. С победата в Сръбско-българската война е защитен актът на Съединението между Източна Румелия и Княжество България и правото на българския народ да живее обединен и свободен.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани