Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военен кораб на САЩ свали дрон, изстрелян от Йемен

[post-views]
Йеменските хуси изстреляха ракета по военен кораб на САЩ, изостряйки още повече най-големия от десетилетия морски конфликт в Близкия изток

Американски военен кораб е открил огън и свали дрон, който се бе насочил към него от Йемен, каза представител на отбраната на САЩ в сряда, предаде АФП.

Той не уточни кой е изстрелял самолета, но подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути поеха отговорност за поредица от наскорошни атаки с дронове и ракети по време на войната на Израел срещу Хамас. Разрушителят с управляеми ракети USS Thomas Hudner“ бе задействан срещу дрон, който идваше от Йемен и се движеше в посока на кораба“, каза представител на отбраната.

Инцидентът идва, след като американският флот свали множество ракети и безпилотни самолети миналия месец, изстреляни от хутите, които се противопоставят на правителствените сили в Йемен и също са част от „оста на съпротивата“ срещу Израел.

Бруталните действия на израелската армия предизвикаха масов гняв в Близкия изток и дадоха тласък за атаки както срещу американските войски в региона, така и срещу Израел. Йеменските хути казаха миналата седмица, че са свалили дрон MQ-9, който е шпионирал като част от подкрепата на Вашингтон за Израел, докато американските сили в Ирак и Сирия бяха атакувани с десетки ракетни и дронове атаки през последните седмици, за които американски служители обвиняват Иран и подкрепяните от него местни сили в Ливан, Йемен и Ирак.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани