Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфорадар: Всичко, което остава неизказано

[post-views]
Дезинфорадар: Всичко, което остава неизказано

Новите стари сюжети на кремълската пропаганда

Руските държавни медии имат дългогодишна склонност да се фокусират върху това, колко лоша е ситуацията извън Русия, очевидно искайки да ваксинират руското общество срещу вдъхновение от либералните демокрации. Сега, когато новата реалност на продължителна война срещу Украйна е пропила атмосферата в цяла Русия, всяка външна криза е добре дошла. Нищо чудно тогава, че войната между Държавата Израел и групировката „Хамас“ и нейните по-широки последици заемат централно място в продукцията на московската медийна машина. В своя нов доклад експертите от Службата за външна дейност на Европейския съюз проследяват как Русия се опитва да се представи като хуманитарен помощник, докато делегация на „Хамас“ беше приета в Москва, а палестинската терористична групировка е ухажвана от руски държавни канали, насочени към глобалната аудитория, особено в Африка, Близкия изток и Латинска Америка.

А сега да се насочим към Газа

Разказът сега е, че конфликтът в ивицата Газа ще погълне цялото политическо и военно внимание на Запада, както и че ООН не може да реагира адекватно поради западните обструкции. Това е съчетано с добре познатата дистопична прогноза за предстоящия крах на Запада. Според Путин този отдавна прогнозиран колапс ще се дължи на лошото отношение на Запада към войната между Израел и „Хамас“ и проблемите, засягащи по-широкия Близък изток.

Този разказ за „колапса“ е класически. Той беше популяризиран по време на пандемията от COVID-19 и отново през есента и зимата на 2022 г. Тогава бе създадена една негова версия, внушаваща, че опустошителна енергийна криза в цяла Европа ще доведе до икономически хаос, политически вълнения, демонстрации и евентуално падане на „корумпираните европейски лидери“. Досега нищо от това не се е случило, но гласовете на Кремъл отново се разпяват, за да повторят същата песен на нов глас.

Избледняването

В същото време е забележително, но не е изненадващо колко бързо други теми са избледнели от вниманието. По-рано прокремълската информационна сфера отразяваше много детайлно и подробно ракетните атаки срещу Украйна, като винаги настояваше, че ударите засягат само военни цели. Дори и кадри в почти реално време в социалните медии да документират, че ракетите са улучили цивилни цели, Москва яростно настояваше на противното. Сега една стандартна новинарска емисия на руска държавна телевизия обикновено отделя, не по-малко от половината си време за хвалене на „специалната военна операция“.

Премълчаването

Сега има по-малко покритие на тази тема, въпреки че руските ракетни и безпилотни атаки срещу украинска инфраструктура, пристанища и цивилни цели продължават с много висока интензивност и тежките битки включват много големи руски части. Сега атаките са станали просто ежедневие, мъчително явление.

Прокремълските медии също предложиха само мълчание относно проблемите с износа на зърно през Черно море. Преди отразяването поставяше Черноморската инициатива за зърното (ЧИЗ) на челно място. Но откакто Русия торпилира сделката, сключена с посредничеството на ООН и Турция, кремълската пропаганда започна да говори по-малко по тази тема. Остава фактът, че т. нар. Коридори на солидарността на Европейския съюз, маршрутите, създадени от ЕС, за да помогнат на Украйна да изнася своите селскостопански продукти, допринесоха значително за понижаването на цените на зърното. Може би това дразни Русия, друг голям износител на пшеница, която вижда намаляване на своите свръхпечалби. От украинска страна: между март 2022 г. и октомври 2023 г. над 57 млн. т зърно, маслодайни семена и производни на тях продукти са напуснали Украйна през пътищата на солидарността. Те позволиха износа на около 60% от зърното на Украйна от началото на пълномащабната война. 40% от украинското зърно е изнесено чрез Черноморската инициатива за зърното.

Може би е по-трудно за кремълските центрове да популяризират пред вътрешната и външната публика грубата реалност, че Русия просто се опитва да унищожи колкото е възможно повече от Украйна, да съсипе икономиката й, да отвлече децата й, да сломи морала на обществото и да убива хората.

Работете за разделение в Киев

Докато някои теми избледняват, прокремълските медии винаги търсят пукнатини в Киев. Те обърнаха голямо внимание на интервю в The Economist с украинския главнокомандващ генерал Залужни относно необходимостта от пробив на фронтовата линия и изявления на президента Зеленски в списание „Тайм“. Коментарите бяха възприети като доказателство за сриващата се боеспособност на Украйна и разцеплението в редиците на противника, което беше отработено максимално.

На фона на това предполагаемо разделение коментатори на водещия държавен телевизионен канал на Русия, „Первый канал“, твърдят, че президентът на САЩ Джо Байдън просто удължава живота на режима в Киев. С политическите си битки във Вашингтон самият Байдън върви към дъното.

Руската държавна телевизия се опита да заглуши отразяването на посещението на президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Киев на 4 ноември с твърдения, че позициите на Унгария, Словакия и Полша подкопават безусловната подкрепа на ЕС за Украйна. Освен това Зеленски редовно е представян като желаещ да остане на власт и проявяващ деспотична арогантност за поддържане на войната и отлагане на изборите в Украйна. Това е същата стара кремълска рецепта: подкопайте популярните лидери и предскажете крах. (БА)

Други теми от седмицата:

• Мисията на Европейския съюз в Армения събира разузнавателни данни срещу Русия и Иран. Споменахме ли, че конфликтът в Нагорни Карабах и изселването на етническите арменци от тази област почти не се споменава в новинарския поток на Кремъл и се мълчи за не толкова славната роля на руския военен контингент, който стоеше настрани по време на бягството на арменците? Ето как работи „Темник“. „Темникът“ е системата от политически инструкции от Кремъл до основните руски новинарски издания, описваща как да се подреждат и обговарят събитията, какво да се подчертава и какво да се премълчава. Хвърлянето на обвинения срещу мисията на наблюдателите на ЕС за предполагаемо тайно събиране на разузнавателни данни е просто опит за отклоняване на вниманието. Добър опит, но от самото начало тази изключително гражданска мисия беше напълно прозрачна относно плановете си да работи от шест хъба. Москва не може да скрие разочарованието си от намалената роля на Русия в Южен Кавказ. И затова обвинява арменския премиер Никол Пашинян, че е инструмент на Запада.

• Западните оръжия се продават от украинци в тъмната мрежа на интернет пространството и завършват при „Хамас“ или други радикални групи в Близкия изток. Това се превърна в повтаряща се мантра на Кремъл, предназначена да посее недоверие и съмнение относно доставките на оръжия за Киев. Особено токсични за публиката в САЩ, тези твърдения се опитват да създадат впечатление за широкомащабна, структурирана мрежа от украинските власти, наподобяваща наркокартел. Изглежда, по-уместно да се обърнем към самата Русия или към Иран, или към други техни идеологически филиали, за да открием произхода на арсенала на „Хамас“.

• Клането в Буча е инсценирано, защото дрехите на жертвите са твърде чисти. Може да не повярвате, но това всъщност беше казано от руския външен министър Сергей Лавров по време на срещата му с чуждестранни посланици в Москва на 8 ноември. Сега можем да добавим това ужасяващо твърдение към нашето изследване на класическата тактика на Кремъл за разпространяване на лъжи като мъгла около особено чувствителни въпроси. Пороят от лъжи има за цел да обърка обществеността и постоянно да сее съмнение относно главния факт, че руските сили са извършили жестокости, убивайки повече от 400 цивилни в Буча край Киев по време на контрола им над района през пролетта на 2022 г.

Най-ново

Единична публикация

Избрани