Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мирча Джоана: България е изключително ценен съюзник

[post-views]
Мирча Джоана: България е изключително ценен съюзник

Заместник-генералният секретар на НАТО даде висока оценка за страната ни

„На учебен полигон Ново село военнослужещи от осем държави съюзници работят и се готвят заедно и са готови да възпрат всеки потенциален агресор и да отбраняват нашата страна, да допринасят за нашата сигурност и за сигурността на Източния фланг на НАТО тогава, когато се наложи.“ Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев на учебен полигон „Ново село“, където наблюдава заедно с министър-председателя Николай Денков, заместник-генералния секретар на НАТО Мирча Джоана и постоянните представители на страните – членки на НАТО, демонстрация на способности на военнослужещите от многонационалната бойна група на НАТО в България.

„България беше една от първите страни в края на 2021 г., която подчерта, че Югоизточният фланг на НАТО трябва да се засили“,  отбеляза премиерът Денков след демонстрациите на способности на военнослужещите от многонационалната бойна група в рамките на учението Iron Strike-23.

„България е изключително ценен съюзник в НАТО. Вашата държава играе критично важна роля за сигурността в Черноморския регион, както и в региона на Западните Балкани и отвъд тях“, заяви заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана.

„За пръв път, откакто страната ни стана пълноправен член на НАТО преди почти 20 години, посланиците на страните – членки в Северноатлантическия съвет, посетиха България. Те участваха във ВИП деня на учението Iron Strike 23 на учебния полигон „Ново село” и проведоха работна вечеря в резиденция „Евксиноград” по въпросите на черноморската сигурност.

Делегацията от НАТО бе транспортирана от Брюксел на борда на Airbus A-319 от състава на Държавния авиационен оператор. При навлизане в българското въздушно пространство правителственият самолет бе ескортиран от изтребител МиГ-29 на българските ВВС, жест, който предизвика неподправено вълнение сред постоянните представители. Посещението на постоянните представители в НАТО бе организирано със задружните усилия на много хора, но най-големите заслуги България да бъде фокус на вниманието и да покаже своето модерно лице пред съюзниците дължим на военнослужещите от Българската армия и колегите от Министерството на отбраната“, написа във „Фейсбук” Пламена Караиванова-Кобурова от Постоянната делегация на България в НАТО.

Най-ново

Единична публикация

Избрани