Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал-майор Деян Дешков: Амбицията ни е всички родове войски да участват в съвместни учения

[post-views]
Генерал-майор Деян Дешков: Амбицията ни е всички родове войски да участват в съвместни учения

Генерал-майор Деян Дешков: Амбицията ни е всички родове войски да участват в съвместни учения
Снимки Иван Иванов и Николета Райдовска

Няма отменено или непроведено мероприятие по подготовката, казва командирът на Сухопътните войски

– Г-н генерал-майор, след ден е 19 ноември – празникът на Сухопътните войски (СВ), а те още са по полигоните за учения, тренировки и занятия. По-висока ли е динамиката на учебния процес тази година?

– Преди да Ви отговоря, бих искал да внеса едно уточнение. Освен по полигоните за учения, тренировки и занятия СВ активно участват и в мисията „Самостоятелен страж”. Това е изпълнение на задачи от СВ по подпомагане на ГД „Гранична полиция” – МВР по охрана на държавната граница, а от края на октомври – и по извършване на ремонтни дейности по възпиращото съоръжение и прилежащата инфраструктура на държавната граница в района на Малко Търново.

Конкретно на въпроса. Да, в края сме на учебната година, която и по време съвпада с края на календарната година. Всички планирани мероприятия по бойната подготовка до края на октомври се проведоха, и то успешно, без да имаме отложено учение, тренировка или занятие. Проведохме и доста допълнителни учения и подготовки. В съответствие с плана за дейността на СВ през 2023 г. остават да се състоят две учения за сертифициране на контингенти за участие в мисии и операции на НАТО и ЕС.

– Какви бяха основните събития в дейността на СВ през 2023 г., които доведоха до надграждането на нови бойни способности?

– В средата сме на ноември и можем да отчетем, че повече от 90% от планираните учения, тренировки, занятия и съвместни подготовки са проведени. Няма отменено или непроведено мероприятие по подготовката, въпреки че 2023 г. е изпълнена с много динамика и наситена с множество учения и подготовки в национален и коалиционен формат. Към настоящия момент всички планирани мероприятия по подготовката на офицерите, сержантите и формированията са проведени. Това включва повече от 12 командно-щабни учения с щабовете на формирования на ниво батальон/дивизион/полк и бригада, 13 тактически учения с формирования с ранг батальон и повече от 80 учения от формирования с ранг на рота/батарея, както и 16 полеви лагера. През годината различни формирования от СВ проведоха 8 тактико-специални учения за оценка на бойните способности по CREVAL, като 2 бяха на ниво батальон/дивизион. Оценката, дадена от оценяващите комисии, е „Боеготов” на всички оценявани формирования по критериите и стандартите на НАТО.

Бих искал да отбележа някои от по-важните учения през годината: това бяха двете тактически учения с бойни стрелби с механизирани батальони – Defensive Shield 23 с 4мб/ЕЦНП – Плевен и Pirin Sentinel 23 с 3мб/3БрК – Благоевград, на Учебен полигон (УП) „Ново село” и УП „Корен” през май. Същите се състояха в рамките на учение „Бaлкан 23” като част от голямото учение Defender Europe 23. Освен механизираните формирования активно участие взеха също и танкистите от Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) – Сливен, формирования за бойно осигуряване и поддръжка, както и формирования от страните – партньори от НАТО: танков взвод от Гърция и взвод леки танкове от Италия – от ББГр, както и маневрена рота от армията на САЩ.

Като част от учението Defender Europe 23 в Румъния  понтонно-мостово формирование от 55-и инжп участва съвместно с механизиран взвод от 38мб/2мбр в учението Wet–Gap Crossing, където изпълниха задачи по устройване на паромна преправа на ръкава на р. Дунав в района на Бордушани, Румъния. През юни военнослужещи и формирования от СВ участваха в учението EnhancedVigilance Activity-23 (eVA 23)” под общото ръководство на италианската бригада „Пинероло”. Характерно за това учение е, че същото се проведе на два полигона едновременно, като на УП „Ново село” в тактическото учение с бойна стрелба на многонационалната бойна група с рамкова държава Италия освен маневрената рота, включена в състава на групата, участваха и артилерийска батарея от 4-ти артилерийски полк, както и осигуряващи и обслужващи формирования от СВ. По същото време и в рамките на учението eVA 23 на учебен полигон „Корен” се състоя тактическото учение „Ответен Уудар 23” с основното участие на 38-и механизиран батальон от 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, усилен с танкова рота от ЦПС – Сливен.

В началото на юни на зенитен полигон „Шабла” зенитно-ракетно артилерийските дивизиони на 2-ра и 61-ва мбр проведоха последния етап от тактически учения с реални бойни стрелби с комплексите „Оса”. В стрелбите активно се включиха и стрелци зенитчици с ПЗРК „Стрела 2”, както и разчетите на ЗУ 23 от зенитните батарея и взводове на формированията от СВ. Не мога да не отбележа и преминалите изключително успешно на УП „Корен” през юни тактически учения за оценка на бойните способности по Creva на батальон и дивизион от 61-ва мбр, усилени с 61-ва тб/ЦПС – Сливен.

През септември формирования от 101-ви алпийски полк съвместно с формирования от многонационалната бойна група с рамкова държава Италия въоръжените сили на САЩ в Европа и въоръжените сили на Чешката република проведоха съвместна подготовка „Рoдопи 23” под общото ръководство на командира на полка. По същото време 91-ви ибоп/55-ти инжп на УП „Корен” проведе тактико-специално учение, на което се тренираха действията на инженерния батальон при осигуряване на отбранителната операция на Сухопътния компонент.

През 2023 г. формирования от СВ участваха в редица международни учения и съвместни подготовки извън страната, като българският флаг беше издигнат в ученията Agile Spirit 23 в Грузия, Saber Junction 23 в Германия, Dynamic Front 23 в Германия и Ddacian Lancer – Румъния. В състезанията на планинските и пехотните подразделения Edelweiss Raid в Австрия наш отбор от 101-ви алпп се класира на почетното осмо място, изпреварвайки отбори от САЩ, Австрия, Чехия и Китай.

Продължава изпълнението на мероприятия по съвместната подготовка на формирования от СВ с развърнатата на територията на България бойна група с рамкова държава (FN) Италия в контекста на усилените мерки за бдителност на НАТО. Италиански взвод от развърнатата бойна група се включи в ТУБС на механизираната рота от 61-ва мбр, а огневи взвод от бойната група участва в ТУБС с адн от 4-ти ап. В  началото на ноември огневи взвод от 4-ти ап участва в тактическото учение на бойната група на УП „Ново село” под общото ръководство на командира на бойната група.

Нивото на амбиция на ръководството на СВ по отношение на подготовката на формированията от Сухопътните войски е всички родове войски да участват в съвместни учения, с което да се повишат взаимодействието и координацията между тях, и по този начин техните усилия да се използват за поддържане и надграждане на съществуващите способности.

– Вече е ясно, че България ще закупи бойни бронирани машини „Страйкър”. Подготвят ли се СВ за по-бързото им приемане на въоръжение?

– Парламентът гласува проект за инвестиционен разход. Предстои да ратифицира договора. Докато не минат всички процедури, да не бързаме с обобщенията. Каквото и ново оборудване да се придобие, в частност въоръжение и техника, винаги има план и отговорности за приемане и въвеждане в експлоатация, разчети за подготовка, усвояване и поддръжка.

– На какъв етап е модернизацията на танковете Т-72? Как върви процесът на усвояването им от екипажите?

– С доза гордост бих искал да заявя, че това е първият завършен на повече от 80% проект (убеден съм, че до края на годината ще бъде на 100%), свързан с реалната модернизация на основна бойна техника на СВ. Завършиха войсковите изпитания на машините с изпълнения на реални бойни стрелби за приемане от междуведомствена комисия начело със заместник-командира на СВ бригаден генерал Караиванов на елементите от модернизацията на системата за целеуказване и управление  на огъня. От началото на ноември стартира процесът за монтиране на новото комуникационно оборудване, което е свързано с модернизация на системата за командване и управление на машините.

По отношение на изучаване и усвояване на машината от експлоатиращия личен състав. Тези процеси се извършват паралелно от личния състав на 61-ва тб по утвърдена методика за обучение. Още с началото на процеса на модернизация подизпълнителят – фирма „Елбит”, проведе курс с командирите и мерачите на танкове. От началото на годината в ЦПС – Сливен, в съответствие с подписания договор са изградени два кабинета, в които са оборудвани тренажори за командирите и мерачите на танкове. Със завършване на модернизацията СВ ще разполагат с танкове, които по определени показатели ще бъдат с изравнени способности със съвременните образци танкове, които са на въоръжение в страните от нашите партньори в НАТО.

– Неотдавна наблюдавахте на полигон „Шабла” стрелби с ПЗРК „Стрела-3”. В какъв срок новото въоръжение ще бъде въведено в експлоатация?

– За въвеждането в експлоатация на ПЗРК „Стрела-3” е необходимо предварително да се извършат редица дейности, които и към момента се провеждат в съответствие с утвърдени от началника на отбраната план и график. След приключване на тези дейности можем да въведем комплекса в експлоатация във формированията за ПВО на СВ. Амбицията на военното ръководство е това да се случи през 2024 г.

Техническите характеристиките на ПЗРК „Стрела-3” (основно маневрени) в сравнение с тези на ПЗРК „Стрела-2М” са подобрени. Главата за самонасочване игнорира в голяма степен негативните показатели на околната среда и спомага за увеличаване на ефективността на ракетата на „Стрела-3” в сравнение със „Стрела-2М”. Захващането на въздушни цели се извършва по-бързо. Комплексът „Стрела-3” е с възможност за поразяване на въздушни цели на по-големи разстояния, а също така коефициентът за вероятността за поразяване на целта е по-висок. Изброените преимущества дават основание да се счита, че комплексът „Стрела-3” повишава способностите на зенитно-ракетните формирования за ПВО, действащи на пределно малки разстояния.

– Какви са основните придобивки в СВ в областта на комуникационно-информационните системи (КИС)?

– През 2022 г. в СВ бяха приети на въоръжение 6 типа полеви комуникационни апаратни. Същите са в експлоатация в батальон за комуникационно-информационна поддръжка и отговарят на изискванията за оперативна и техническа съвместимост с военните КИС на партньорите от НАТО и ЕС.

На следващо място бих посочил придобиването на радиокомуникационно оборудване и система за командване и управление за модернизацията на танк Т-72. Това от своя страна ще повиши бойната ефективност на танковите формирования от СВ. Комуникационното оборудване е от последно поколение, което осигурява високоскоростен обмен на криптирани глас, формализовани съобщения, данни и видео с коалиционните партньори и НАТО. Това позволява на информационната системата за командване и управление (C2) да предостави специфичните услуги, необходими на командирите, щабовете и подчинените военни формирования за обмен на информация в национална и международна среда.

– През последните години се извършваше замяната на автоматите „Калашников” с модернизирани варианти. Продължава ли този процес?

– Ръководството на СВ поде инициатива за извършване на модернизация на наличното стрелково оръжие. За начало е реализирането на проект за модернизация на известния на всички автомат „Калашников”, известен под абревиатурата АК-47. През 2023 г. е сключен договор с фирма „Арсенал” за модернизация на пробна серия от 20 бр. АК и 20 бр. АКС. Сдадените автомати са преоборудвани и в момента текат лабораторните и войсковите изпитания. След преминаване на войсковите изпитания ще се продължи с изпълнението на договор за модернизиране на 5000 бр. АК-47 от СВ с възможност за сключване на рамков договор, който ще обхване много по-голяма бройка автомати.

Модернизацията, която се извършва на АК-47 се състои в подмяна на ложата и полуложата на автомата с монтиране на пикатини релса, с което се дава възможност да се монтират различни приспособления – подсветка, целеуказател и др. Подменена е пистолетната дръжка, а прикладът е телескопичен. По отношение на мерните прибори – над капака над цевната кутия е монтирана пикатини релса. Тази релса дава възможност на автомата да се монтират  всички съвременни уреди за водене на огън денем и нощем. С тази модернизация автоматът дава възможност да стане платформа на стрелково оръжие, което може да използва всички видове прибори за стрелба денем и нощем без ограничения.

– Какви нови техника и въоръжение предвиждате да придобият войските в близко бъдеще? Примерно – бойни дронове?

– Очаква се напредък по проекта за придобиване на бронирани бойни машини за СВ. Съгласно техническите изисквания, заложени за бойната разузнавателна машина, тя ще бъде оборудвана с най-съвременни средства за водене на наблюдение и откриване на цели. Коефициентите и на балистична и противоминна защита също ще бъдат на по-високо ниво, а въоръжението ѝ ще е по-мощно и далекобойно.

Очакваме и първите доставки по проекта за придобиване на безпилотни летателни системи (БЛС), които да постъпят на въоръжение в СВ. До края на 2023 г. се очаква да придобием част от планираните БЛС от Клас I Категория Мини, предназначени за използване на ниво батальон. През 2024 г. се надяваме да получим и първите БЛС от Клас I Категория Малки. Тези системи ще бъдат с по-голям оперативен радиус и ще се използват за водене на разузнаване в полза на механизираните бригади. Към настоящия момент разполагаме с комерсиални БЛС, които успешно се използват в механизираните роти и са особено полезни при изпълнение на задачи в планинско-гориста местност или в населен пункт. Придобиват се и съвременни средства за навигация, както и прибори за нощно виждане. Към момента са стартирали проекти за:

– придобиване на нов тип многозаряден пистолет с калибър 9х19 мм НАТО, който да замени остарелия 9х18 мм обикновен пистолет „Макаров”;

– придобиване на изцяло нов тип „40х46 мм полуавтоматична многозарядна гранатохвъргачка револверен тип” с цел увеличаване и подобряване на огневата мощ и бойните възможности на механизираните формирования от СВ;

– придобиване на товарни автомобили (ТАПП – с товароносимост, не по-малко от 7 т), които трябва да заменят съществуващите руски образци техника в СВ.

– придобиване на нови леки автомобили с повишена проходимост до 3,5 т в БА, които да заменят най-масово използваните марки (УАЗ и ВАЗ).

Проектите за придобиване на автомобилната техника са инициирани от Дирекция „Логистика” с участието на експерти от СВ в зависимост от заявените потребности от автомобилна техника. След анализ в командването на СВ беше взето решение за иницииране на проект за придобиване на нова бронирана и частично бронирана техника с колесна формула 4х4, необходима за повишаване на мобилността и защита на личния състав за изпълнение на задачи по патрулиране и охрана, охрана на конвои, участие в операции на НATO и ЕС. Във връзка с повишаване на способностите на военнослужещите от 101-ви алпийски полк – Смолян, сме стартирали процедури за придобиване на превозни средства за всякакви терени (АТВ) и моторна шейна. Очаквам до края на годината договорите за придобиване на изделията да се изпълнят.

– Какви ресурси от личен състав и техника поддържат СВ в оказването на съдействие на Гранична полиция по охрана на българско-турската граница от мигрантски натиск?

– От 01.11.2021 г. без прекъсване СВ оказват съдействие на Гранична полиция по охрана на българско-турската граница, като за това време бройката на личния състав е варирала от 200 до 600. Към 01.11.2023 г. СВ участват в охраната на границата с над 300 военнослужещи и около 50 единици техника. Съвместната дейност със служители на гранична полиция се заключава в провеждането на съвместни патрули, секретни постове, наблюдателни постове, контролно-пропускателни пунктове и превоз на задържани лица.

– Кои са основните прояви по бойната подготовка, за които се подготвят СВ в близките няколко месеца?

– В края на ноември 3БрК – Благоевград, ще проведе тактико-специално учение (ТСУ) за оценка на бойните способности на маневрената рота, декларирана за участие към усилените сили за отговор на НАТО. По същото време в гарнизон Асеновград смесено формирование с основно участие от 4-и ап ще бъде сертифицирано за застъпване в дежурство като междинен резерв в мисията на ЕС в Босна и Херцеговина. Процесът на оценка на бойните способности на декларираните формирования от СВ ще завърши със сертифициране на контингента от 3БрК, деклариран за застъпване в дежурство в оперативния резерв на KFOR.  

Продължава изпълнението на дейности по съвместната подготовка на формирования от СВ с развърнатата на територията на България бойна група с рамкова държава (FN) Италия в контекста на усилените мерки за бдителност на НАТО. В този ред на мисли българската рота от състава на 42-ри мб от 2-ра мбр активно участва в мероприятията по подготовката на бойната група. Убеден съм, че СВ ще завършим учебната 2023 г. успешно и на предстоящите анализи ще отчетем запазване, а в отделни направления и надграждане на вече придобити способности.      

– Какво ще пожелаете за празника на хората от най-големия вид въоръжени сили?

– В навечерието на празника пожелавам на офицерите, сержантите и цивилните служители от СВ здраве и подкрепа в семействата! Лични и професионални успехи в трудния път за укрепване на Сухопътните войски, които да заемат достойното си място в Българската армия и Въоръжените сили с мотивация, начин на мислене, визия и ново оборудване! За България!

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани