Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Модернизираната ракета „Пейтриът“ – още по-мощна

[post-views]
Модернизираната ракета „Пейтриът“ – още по-мощна

Модернизираната ракета „Пейтриът“ – още по-мощна
Фото defenseworld.net

Модернизираната ракета PAC-3 MSE „Пейтриът“ е високоскоростен прехващач с още по-мощен двигател с твърдо гориво, осигуряващ висока производителност на големи височина и обхват. Тя е предназначена да „удря и убива“ връхлитащи от въздуха заплахи като тактически балистични и крилати ракети и самолети.

Ракетната система за противовъздушна отбрана с голям обсег „Пейтриът“ е доказана в бой мобилна система. Ракетата „Пейтриът“ PAC-3 MSE има дължина 5,2 м, диаметър 0,4 м, диаметър на перките 0,85 м и обхват 70 км. Притежава 90-кг бойна глава. Максималната височина на полета й е 24 км. Минималното време на полет е по-малко от 9 сек, а максималното – 3 мин и половина. Системата „Пейтриът“ може да открива, проследява и поразява безпилотни летателни апарати, крилати ракети, балистични ракети с малък обсег, тактически балистични ракети и специални самолети. С пусковата установка M901 системата се транспортира, насочва и изстрелва ракетата „Пейтриът“. За първи път е развърната в бойни условия по време на операция „Пустинна буря“. Системата „Пейтриът“ MIM-104 работи на всички височини при всякакви метеорологични условия. Приета е на въоръжение в САЩ, Германия, Гърция, Израел, Япония, Кувейт, Холандия, Саудитска Арабия, Южна Корея, Полша, Швеция, Катар, Обединените арабски емирства, Румъния, Испания, Тайван и Швейцария.

Фото defenseworld.net

Ракетата „Пейтриът“ е оборудвана със система за насочване и може да получава команди за корекции на курса по време на полет от контролния център. В предишната версия на ракетата „Пейтриът“ PAC-2 могат да се заредят четири ракети, а в модернизираната версия  PAC-3 от пусковата установка могат да се изстрелят 16 ракети. „Пейтриът“ PAC-3 MSE постигна първоначална оперативна способност през август 2016 г. и навлезе в пълния етап на производство през ноември 2017 г.

Модернизираната ракета има увеличен обсег на действие, по-мощен двигател и по-големи перки за по-добра маневреност. В цялата система има и софтуерни подобрения. Системата се управлява дистанционно от мобилна контролна станция и трима оператори. Станцията комуникира с другите контролни станции на батареите „Пейтриът“ и висшия команден щаб.

Радарът на системата за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ AN/MPQ-53 изпълнява функции по търсене, откриване на цели, проследяване, идентифициране, насочване на ракетите и електронно противодействие.

Радарната система има обсег 100 км и капацитет за проследяване до 100 км, като може да предоставя данни за насочване на девет ракети. Радарът на „Пейтриът“ също е модернизиран с надградени комплекти, които му осигуряват по-голяма мощност и добавят по-широколентови възможности за прецизиране на целите. Прехващането на целите от радара може да се извършва ръчно, в полуавтоматичен или автоматичен режим.

Когато е взето решение за поразяване на целта, станцията за контрол и командване избира „станцията или станциите“ за изстрелване на ракета, а данните за предпусково изстрелване се предават на избраната ракета. След изстрелването ракетата „Пейтриът“ се поема изцяло от радара. Системата позволява полетът на ракетата да бъде наблюдаван и осигурява команди за насочване на ракетата. Специален „предпазител за близост“ взривява високоексплозивната бойна глава при достигане на целта.

„Тритон“ придобива пълна оперативна способност

Фото defenseworld.net

През септември т. г. безпилотният самолет  MQ-4C Triton постигна първоначална оперативна способност с американския флот. „Тритон“ е самолет с голяма издръжливост във въздуха и е създаден за обширно наблюдение и разузнаване в реално време. В състояние е да контролира огромни океански и крайбрежни зони. „Тритон“ претърпя мултисензорна модернизация.

Дронът  MQ-4C Triton може да остане във въздуха повече от 30 ч на надморска височина 17 000 м, при скорост 610 км/ч. Притежава многофункционален активен сензор и е в състояние да идентифицира цели при всякакви метеорологични условия. Може да прави радарни снимки с висока разделителна способност, след което да използва усъвършенстван софтуер за разпознаване на изображения, които да върне в бордовата система за автоматична идентификация, както и да класифицира изображението без намесата на оператор. „Тритон“ е полуавтономен, така че операторите задават само оперативната зона на действие, скоростта, височината и крайната цел. Уникалното му качество е, че може бързо да слиза на малка надморска височина, защото има здрав фюзелаж. Издържа на градушки, сблъсъци с птици и мълнии. Оборудван е и със система против обледяване на крилата. Има и способността да остава извън обхвата на противниковите радари.

Морска картечница срещу опасни лодки и катери

Фото defenseworld.net

Морската картечница Mk 38 MGS е евтина, стабилизирана оръжейна система, която драстично подобрява способностите за самоотбрана на корабите при всякакви метеорологични условия денем и нощем. Широко се използва в бойните флотилии на САЩ и НАТО срещу малки, бързи и опасни морски съдове.

Тази морска картечна система вече е с усъвършенстван сензор, така че да осигурява 330-градусово наблюдение и три зрителни полета. Новата оптика позволява на моряците да виждат добре заплахите и при изключително слаба светлина. Системата притежава и безопасен за зрението лазерен далекомер.

Картечницата има обхват 2,5 км и различни избираеми скорости на стрелба с 25-мм боеприпаси. Стреля единично или автоматично със 180 изстр./мин. Може да се управлява дистанционно от бойния информационен център на кораба, което гарантира пълната безопасност на операторите. Широко се използва от военноморските сили на САЩ и НАТО, защото може да се монтира на 14 различни по клас кораба.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани