Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пакистанската армия уби четирима бойци близо до границата с Афганистан

[post-views]
Бомба, заложена от талибаните в Пакистан, уби петима полицаи, охраняващи медицински екип за ваксинация срещу полиомиелит

Пакистанската армия заяви днес, че е убила четирима бойци по време на нападение през нощта в северозападната част на страната близо до границата с Афганистан, предаде АП.

В изявлението се казва, че силите за сигурност са провели операция, основана на разузнавателни данни, в района на Хайсур в област Северен Вазиристан, където се е стигнало до престрелка. Войниците са иззели оръжия и боеприпаси от скривалища.

Сред убитите, които са участвали в редица атаки срещу цивилни и военни, е един от най-издирваните екстремистки командири, идентифициран само с името Ибрахим, каза пакистанската армия. Тя продължава да претърсва околните райони.

Северен Вазиристан в продължение на десетилетия бе убежище на бойци, преди пакистанската армия да проведе голяма операция в областта след нападението срещу нейно училище в град Пешавар през 2014 г., при което бяха убити повече от 150 души, предимно ученици. Няколко години по-късно военните обявиха, че са прочистили Северен Вазиристан от бойци, но в областта от време на време стават нападения.

Освен това се смята, че пакистанските талибани имат бази в Северен Вазиристан. Те са отделна групировка от афганистанските талибани, които завзеха властта в съседната страна през 2021 г., когато войските на САЩ и НАТО се изтеглиха от Афганистан след 20 години на война.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани