Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израелската офанзива в Газа продължава, очаква се освобождаване на част от заложниците

[post-views]
Започнаха преговорите в Кайро за прекратяване на огъня в Газа

Израелската офанзива в Газа продължава. Тел Авив увери, че продължава да атакува терористите и тяхната инфраструктура в целия анклав. Близо е и споразумение за освобождаване на част от заложниците, държани от Хамас, съобщават световните медии, позовавайки се на източници от правителството на Нетаняху.

При последните израелски удари срещу болнично заведение са убити най-малко 12 души, съобщиха местните здравни власти, контролирани от Хамас. Атаката идва след изявление на върховния комисар на ООН за правата на човека, който определи последните две денонощия в Газа като ужасяващи. Фолкер Тюрк допълни, че масовите убийства на хората в убежищата на световната организация са в пълно несъответствие със защитата на цивилни, постановена от международното право.

На свой ред Израелската армия публикува кадри с тунелите на смъртта под най-голямата болница в Газа – „Ал-Шифа“. Съоръженията са с дължина около 55 м, и дълбочина около 10 метра, посочват от командването и допълват, че там са държани най-малко трима от заложниците на Хамас. Един от тях е бил израелски военнослужещ, който е екзекутиран, допълват от Тел Авив.

Припомняме, че  израелските въоръжени сили обосноваха рейда си в здравното заведение с мотива, че част от сградите в комплекса са използвани от терористичната групировка за прикритие на престъпните ѝ дейности. „Ал-Шифа“ бързо се превърна в кървава сцена, а изчерпването на горивата постави живота на стотици пациенти в опасност. През последното денонощие, с помощта на ООН, успешно са евакуирани и 30-те недоносени бебета, нуждаещи се от интензивна грижа.

Междувременно в медиите се появи информация, че споразумението за освобождаване на част от заложниците е възможно съвсем скоро. Това потвърдиха и катарските власти, които се опитват да посредничат на сделката. Очаква се да бъдат освободени около 40 деца и 20 жени и възрастни хора в замяна на примирие с продължителност от 3 до 5 дни и пускане на свобода на палестинците, държани в израелски затвори.

Над 200 души бяха взети за заложници от Хамас при операцията им срещу Израел на 7 октомври. Сега семействата им притискат правителството в Тел Авив да направи необходимите отстъпки, за да върне близките им у дома.

Най-ново

Единична публикация

Избрани