Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нетаняху потвърди, че има напредък в преговорите за освобождаване на заложниците

[post-views]
Нетаняху е заявил пред САЩ, че е против създаването на палестинска държава след войната

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че е постигнат напредък в преговорите за освобождаване на заложниците, заловени от „Хамас“ по време на атаката над Израел на 7 октомври. Според посредници в преговорите се очаква и петдневно примирие.

„Надявам се скоро да има добри новини“, каза премиерът Нетаняху пред израелски войници във военна база в северната част на страната. Малко след това кабинетът му публикува изявление, в което се казва, че „в светлината на развитието по отношение на освобождаването на заложниците“ тази вечер последователно ще заседават военният кабинет, извънредният кабинет и правителството в пълния му състав.

Изявлението дойде, след като по-рано беше разпространена информация от палестински източници и страната-посредник Катар, че преговорите между Израел и „Хамас“ по споразумение за няколкодневно прекратяване на огъня в Ивицата Газа са в заключителен етап. Според източници на „Хамас“ и групировката „Ислямски джихад“, цитирани от АФП, предварителното споразумение ще включва размяна на заложници и палестински затворници и петдневно примирие.

В изявление на лидера на „Хамас“ Исмаил Хания, изпратено до „Ройтерс“, се посочва, че представителите на „Хамас“ са били „близо до постигане на споразумение за примирие“ с Израел и са предали отговора си на катарските посредници. „Хамас“ взе около 240 заложници по време на нападението си в Израел, което според израелските власти е убило 1200 души.

Нетаняху обаче не спомена прекратяване на огъня:

„В момента сме се фокусирали върху много силната и проактивна защита на север, за да постигнем съкрушителна победа на юг. Първата ни цел – елиминирането на „Хамас“, няма да отпадне, докато не я постигнем. Относно втората цел – освобожданването на заложниците, постигаме напредък. Не мисля, че си струва да се казва твърде много, дори и в този момент, но се надявам скоро да има добри новини“, каза Нетаняху пред израелските военни.

И днес боевете в Газа не стихват, а към Израел продължават да бъдат изстрелвани ракети. Здравните власти в анклава съобщиха за най-малко 20 загинали палестинци при израелска бомбардировка на бежанския лагер Нусейрат. Двама журналисти, работещи за ливанска телевизия, и още един човек са загинали при ракетен удар близо до границата на Ливан с Израел, съобщи ливанската държавна осведомителна агенция. Израелските военни твърдят, че са поразили цели на „Хизбула“.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани