Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Американската армия нанесе нови удари в Ирак срещу позиции на проиранските милиции в страната

[post-views]
Пентагонът: Хуманитарната помощ в Кипър ще стигне до Газа „на всяка цена“

Американската армия нансе две серии от удари в Ирак. Цел на атаката са позиции на проиранските милиции в страната, които в последно време значително засилиха активността си срещу американските сили в региона, заявиха от Пентагона.

До началото на тази седмица САЩ по-скоро се въздържаха от конкретни действия в Ирак, заради деликатната политическа ситуация в региона, коментират световните медии, но последните атаки срещу коалиционните сили от страна на проиранските милиции наложиха промяна в стратегията.

В поредица от удари са поразени две бази на групировката „Катеб Хизбула“. Унищожени са оперативният център и контролният и командният възел на паравоенната организация край Ал Анбар и Джурф ал Сакр, южно от Багдад, потвърди неназован източник от американското военно ведомство.

Припомняме, че в момента иракският премиер Мохамед Шиа Ал-Судани има ограничен контрол върху проиранските милиции, чиято подкрепа му беше необходима да се закрепи на власт преди година и които сега са основна сила в управляващата коалиция.

Самата групировка „Катеб Хизбула“ не крие тесните си връзки с Техеран. Само 24 часа преди американаската атака фракцията първа удари военновъздушна база на коалиционните сили край Багдад, като при самоотбраната си американските военнослужещи са убили немалко от бойците ѝ, потвърдиха от Пентагона.

Най-ново

Единична публикация

Избрани