Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Русия нападна Украйна, защото Киев наруши Минските споразумения

[post-views]
Дезинфо: Украинската мобилизация е геноцид срещу рускоезичното население

Русия беше принудена да нахлуе в Украйна, защото всички други инструменти се провалиха, когато Русия разбра, че Минските споразумения не са проработили.

ОТГОВОР

Това е повтарящ се прокремълски дезинформационен разказ, в който се твърди, че Украйна и нейните съюзници са провокирали Русия да започне своята неоправдана агресия срещу Украйна.

Минските споразумения изискват, наред с други неща, пълно прекратяване на огъня и избори в териториите, временно под руски военен контрол, съгласно украинското законодателство. Лидерите на незаконните самопровъзгласили се сепаратистки образувания в неконтролираните от правителството райони на Донецка и Луганска области на Украйна (т.нар. LNR/DNR) буквално ежедневно обстрелваха украински позиции и цивилни обекти, което правеше прекратяването на огъня невъзможно. Те непрекъснато нарушаваха примирието, което Киев обяви през юли 2020 г. Москва активно помагаше на сепаратистките лидери, като им доставяше оръжие и изпращаше войски в региона. Украинското законодателство забранява провеждането на избори в присъствието на чужди войски, така че отказът на Путин да се изтегли от окупираните части на Украйна беше основна пречка пред мирния процес.

Русия започна своето пълномащабно нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г., цитирайки твърдения, че Киев извършва геноцид в неконтролираните от правителството райони в регионите Донецк и Луганск, че неговото евроатлантическо изместване заплашва Русия и излага други неоснователни обвинения.

Беше лично решение на Путин да нахлуе в Украйна и да започне най-големия военен конфликт в Европа след Втората световна война. Путин твърди няколко причини за започване на агресия, включително предполагаемото желание на Украйна да се сдобие с ядрени оръжия и възможното членство на Киев в НАТО и т.н. Вижте нашият минал анализ -„ Дванадесет мита за войната на Русия в Украйна са разкрити“.

Прочетете подобни случаи на дезинформация, в които се твърди, че самата Украйна е виновна за руската инвазия в Украйна, че Русия прави всичко, за да спре украинската война, отприщена от Запада, и че Путин е започнал специална военна операция в Украйна, за да защити руското население в Донбас.

Източник: https://euvsdisinfo.eu/report/russia-attacked-ukraine-because-kyiv-broke-the-minsk-agreements?fbclid=IwAR3qcVMsjYq-CPGZIEIqB1PpW0wu6pjT8Bb-7YjOP742T0dNKJGmli1gBh8

Превод: Камелия Александрова

Най-ново

Единична публикация

Избрани