Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Крайната десница спечели изборите в Нидерландия, Герт Вилдерс и Партията на свободата се готвят за властта

[post-views]
Крайната десница спечели изборите в Нидерландия, Герт Вилдерс и Партията на свободата се готвят за властта

Крайнодясната Партия на свободата спечели предсрочните парламентарни избори в Нидерландия, сочи преброяването на гласовете до момента. Така ветеранът Геерт Вилдерс, известен с поплулистката си, анти-ислямска риторика, се очертава новият министър-председател.

По всичко личи, че Герт Вилдерс ще е новият нидерландски премиер. След четвърт век в парламента неговата Партия на свободата ще бъде най-широко представената в пленарната зала. Тя ще получи между 35 и 37 депутатски кресла, но за да управлява страната ще трябва да си търси коалиционни партньори, с които да достигне мнозинство – заветните 76 от общо 150 места в парламента.

На второ място нидерландските избиратели оставиха обединението на социалдемократите и зелените, водено от бившия европейски комисар Франс Тимерманс, което ще има 25 депутати. Трета е консервативната Народна партия за свобода и демокрация на досегашния премиер Марк Рюте с човек по-малко в парламента.

Партията на свободата не може повече да бъде игнорирана, ние ще управляаваме, заяви екзалтираният Вилдерс след обявяването на предварителните резултати и потвърди обещанието си за затворени граници. Победата му предизвика смут в нидерландската политическа върхушка и хвърли в екстаз крайнодесните формации в цяла Европа. Поздравления за „нидерландския Доналд Тръмп“, както е известен Вилдерс,  заради острата си анти-мигрантска и особено анти-ислямска риторика, дойдоха от унгарския премиер Виктор Орбан, който заяви, че „вятърът на промяна е тук“.

Подобни бяха реакциите и на крайнодесните лидери във Франция, Италия, Белгия и Испания, които са единодушни, че изборният резултат в Нидерландия показва желанието на европейците за промяна.

Най-ново

Единична публикация

Избрани