Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфо: В Украйна и Балтика системно се унищожава историческа памет

[post-views]
Дезинфо: В Украйна и Балтика системно се унищожава историческа памет

Особено притеснителен е фактът, че в редица европейски страни, преди всичко в Украйна и балтийските държави, системно се унищожава историческа памет, забравят се уроците от Втората световна война и открито се пропагандират расистки, неонацистки и екстремистки идеи.

Отговор

Става дума за прокремълска дезинформация за предполагаем нацизъм в Украйна и балтийските държави. Това твърдение е част от злонамерена кампания, целяща да оправдае пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Прокремълските дезинформационни медии непрекъснато говорят за „възраждане“ на нацизма на Запад и широкомащабен исторически ревизионизъм, използван за антируски цели.

Митът за „нацистка Украйна“ е широко използван от Путин и прокремълските медии, откакто Русия нападна Украйна и незаконно анексира Крим през 2014 г. Той се използва за оправдаване на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Нацистките и комунистическите идеологии бяха забранени от украинското право през 2015 г.

Неоснователното представяне на украинците като „нацисти“ – прокремълска тактика за дезинформация, често използвана срещу неговите противници – е един от основните примери за дезинформация, използван от прокремълските медии и канали, за да оправдаят нахлуването на Русия в Украйна, като го представят като „операция за денацификация”.

Повече за манията на Кремъл да представи Украйна като нацистка държава може да начуите от анализа на EUvsDisinfo, озаглавен „Защо Путин се представя като укротител на неонацизма“.

За да мобилизират местната руска публика, прокремълските медии многократно се позовават на образи от Втората световна война и се опитват да представят Запада като антисемитски и неофашистки. Това е обяснено в нашата статия

„Антисемитизъм и прокремълска дезинформация”.

Балтийските държави не са неонацистки или русофобски. По-скоро тези страни имат ясни опасения за сигурността си, свързани с Русия.

Източникът на безпокойство е агресията на Русия към съседните страни и как тя се отразява на ситуацията със сигурността в региона като цяло. Позицията на балтийските страни по отношение на Русия е продиктувана от обективното възприемане на агресивните руски действия.

Прокремълските медии също често пренебрегват съветската окупация на балтийските държави през 1940 г. Кремъл извърши принудително анексиране на балтийските държави през юни 1940 г. след съветската военна окупация и насилственото установяване на „народни правителства“. На 23 август 1939 г. Съветският съюз и нацистка Германия подписват пакт за ненападение (Молотов-Рибентроп), чиито секретни протоколи разделят териториите, принадлежащи на Полша, Литва, Латвия, Естония, Финландия и Румъния, на съветска и нацистка сфера на влияние. Балтийските държави не бяха бенефициенти по пакта Молотов-Рибентроп. Подобно на другите страни, споменати в него, те губят своята независимост, а ръцете на Сталин на техните територии биват развързани.

Може да видите и други случаи на дезинформация, в които се твърди, че англосаксонците превръщат Европа в 4-ти райх, че европейският нацизъм е жив и се проявява в русофобия, че русофобията се разраства в балтийските държави по заповед на англосаксонците, че русофобията и неонацизмът са норма в балтийските държави и Украйна, че директният нацизъм сега е норма в балтийските държави и Украйна, че полската и балтийската русофобия може да доведе до прекъсване на дипломатическите отношения с Русия или че САЩ насърчават антируските стремежи на бившите членове на Варшавския договор.

Източник: euvsdisinfo.eu

Превод: Евгени Кръстев

Най-ново

Единична публикация

Избрани