Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„ИМА ДРАНГОВ – ИМА ХЛЕБ“

[post-views]
„ИМА ДРАНГОВ – ИМА ХЛЕБ“

Професор полковник о.з. Димитър НЕДЯЛКОВ

С този надпис в скалите бойците на подполковник Борис Дрангов са се прекланяли пред своя командир

Професор полковник о.з. Димитър НЕДЯЛКОВ
Професор полковник о.з. Димитър НЕДЯЛКОВ

„Още щом ни посрещна, щом се яви пред нас, подполковник Дрангов ни грабна и покори. Висок, строен, опънат като струна, със сини очи, които магьосват, той сякаш непрестанно гореше. И какъв изключителен оратор… Голям педагог, сърцевед, когото чувствувахме повече като добър баща, отколкото началник… Неизброими качества на човек, войник и вожд притежаваше Дрангов и мъчно биха се изброили в това тясно място, но начело на всички стоеше, без съмнение, личният пример.“  Така споделя впечатленията си от личността на подполковника в скопския вестник „Родина“ от 28 май 1917 г. един от възпитаниците на Скопската школа за запасни подпоручици Димитър Чорбаджийски, познат по-късно с писателския си псевдоним Чудомир.

Борис Дрангов е роден на 3 март 1872 г. в Скопие, тогава в Османската империя, в семейството на Стоян и Гюрга Дрангови. Баща му е богат търговец на дървен материал. Завършва пети клас на българското педагогическо училище в родния си град с отличен успех. През 1891 г. е приет във Военното училище в София.

Наследил непримиримия характер на баща си, 

след конфликт със строеви офицер от 10 юни 1894 г., старши портупей-юнкер Дрангов е освободен, разжалван и приведен в 3-ти конен полк в Пловдив.  На 11 октомври за добра служба наказанието му е отменено и той продължава образованието си във Военното училище. През 1895 г. е произведен в първия офицерски чин – подпоручик, и назначен за младши офицер в същия 3-ти конен полк. Малко след това е преведен в четвърти ескадрон на 2-ри конен полк в Лом, където през 1899 г. е произведен в чин поручик.

В Лом младият офицер се жени за любимата си Райна Попова – дъщеря на Денко Попов, – народен поборник и четник на дядо Ильо войвода. Раждат им се 5 деца, първото от които е Кирил – последвал съдбата на баща си като виден деец на ВМРО.

Борис Дрангов се жени за Райна Николова от Лом. В писмо до съпругата си той заявява:“В този тържествен миг поставям Отечеството по-високо от семейството

Всичко, което прави Борис Дрангов, е свързано изначало със съдбата на българите в поробена Македония. С избухването на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. Дрангов напуска военната служба и заминава за Македония заедно с други офицери. На 17 август той изпраща писмо на съпругата си със запомнящите се думи:

„…В тоя тържествен миг аз, без да се колебая, поставям Отечеството по-високо от семейството, неговата доброчестина по-горе от нашите лични блага…“. С това верую участва в сраженията в планината Плавица, Кратовско, и на други места в Източна Македония.

След погрома на въстанието като поручик във 2-ри конен полк е командирован в Николаевската генералщабна академия в Санкт-Петербург, Русия. Междувременно на 3 януари 1905 г. е произведен в чин ротмистър. През 1907 г. завършва академията с отличие и се завръща в България, за да продължи службата си в 6-и пехотен, а след това в артилерийски полк. За кратко време е назначен за преподавател в Школата за запасни подпоручици в Княжево. На 4 септември 1910 г. е произведен в чин майор и е назначен за преподавател по тактика във Военното училище в София. През този период започва да пише първите си публикации във военни издания.

В годините 1910–1912 г. майор Дрангов заедно с подполковник Александър Протогеров, майор Петър Дървингов и подполковник Климент Кръстев

застава начело на революционната група от дейци,

принадлежащи към бившия Върховен комитет.

През Балканската война е началник на щаба на 1-ва бригада от 1-ва пехотна дивизия. Води поверените му формирования при Гечкенли, Чаталджа, Одрин, Селиолу, Ескиполос и Петра. При овладяването на Селиолу лично предвожда една от дружините в атака. За проявения героизъм е награден с орден „За храброст“ IV степен. По време на Междусъюзническата война се сражава със сърбите при вр. Бубляк.

Заради критичните си статии за военния министър генерал Иван Фичев и инспектора на кавалерията генерал Александър Танев е даден под съд. На 25 февруари Дрангов е оправдан от Пловдивския военен съд, а по-късно и от Главния военен съд в София. Въпреки това, изпаднал в немилост, повишаването му в чин умишлено се забавя и е изпратен да служи в редица градове в провинцията. Все пак на 19 февруари 1915 г. е произведен в чин подполковник. На 2 септември 1915 г. със Заповед №420 се сформира знаменитата 11-а Македонска пехотна дивизия – наследник на Македоно-Одринското опълчение. В състава на дивизията влизат близо 34 000, основно доброволци, македонски българи от поробените от сърби и гърци земи. Подполковник Дрангов е

назначен за командир на 5-и македонски полк.

Като командир Дрангов успява за кратко време да подготви полка и да направи от него напълно боеспособна бойна единица. Участва в боевете при Калиманци, Кочани и Щип. На 25 ноември 1915 г. с нощна атака под неговото ръководство е превзето с. Градец.

Големите жертви, които дава офицерският състав на армията, са причина през пролетта на 1916 г. да се създаде Школа за запасни подпоручици в Скопие. На 15 май за началник на школата е назначен подполковник Борис Дрангов. Така той напуска редиците на 5-и македонски полк и заминава за родния си град. На 17 май школата е тържествено открита и в нея постъпват 1053 младежи. Там Дрангов се ползва с изключителен авторитет благодарение на ораторско си майсторство, откритостта, чистосърдечността и личния пример, който винаги дава.

Подполковник Дрангов се ползвал с изключителен авторитет сред колегите и подчинените си. Своите командирски съвети той излага в книгата си „Помни войната“ – настолно четиво за всеки офицер.

Дрангов успява да създаде отлична организация, изхвърля от учебния материал всичко ненужно, оставяйки само практическите неща, необходими в бойна обстановка. Той обаче смята, че не по-малко важно е нравственото възпитание: „Щом веднъж разберете, че вие сте по-страшни от смъртта и че в самата смърт няма нищо страшно, вие ще познаете колко е жалък нашият враг и колко е сладко да се мре за България!“ Само четири месеца Дрангов е началник на Школата, но това е достатъчно тя да се олицетворява с личността му и да я наричат „Дранговата школа“.

От постъпилите за школници 876 успешно завършват  и са произведени в чин на 17 септември. На 21 септември 1916 г., след като школата е закрита, Дрангов заема длъжността началник-щаб на елитната 1-ва пехотна дивизия и близо 6 месеца е по бойните полета на Добруджа в кампанията на Трета българска армия.

На 18 март 1917 г. поема командването на 9-и пехотен пловдивски полк от 2-ра пехотна дивизия, отбраняваща участъка на кота 1050 при Завоя на Черна (Македонския фронт). Освен за отбраната той се грижи за войниците си и ги възпитава като свои синове. Те са писали по скалите: „Има Дрангов – има хлеб“. Незабравими за тях са неговите думи:

„Българският войник е създаден да бие и

 побеждава, а не да бъде бит и мачкан.“

„За да живее България, има належаща нужда от нравствени великани, а не от безмълвни и поцепени нравствени кастрати. За да побеждава, България трябва да се води от възвишени характери, а не от безмълвни, роболепни самопоклонци. Помнете дълбоката поука на почитания наш пустинник (Иван Рилски – б.р.) Причина за изчезване на всяко държавно устройство е безгрижието в развалата. Помнете и усърдно, чисто метете стълбата само отгоре надолу!”.

На 26 май 1917 г. при беседа с млади офицери пред землянката италиански снаряд разкъсва тялото на легендарния командир и същата вечер той издъхва във военната болница от кръвозагуба.

Дрангов е произведен посмъртно в чин полковник и е погребан с военни почести в двора на църквата „Свети Димитър” в Скопие. Гърдите на покойника са окичени с руския орден „Света Ана”, германския „Железен кръст”, българския военен орден „За храброст”, турския орден „Звезда с полумесец” и още десетки висши военни отличия. Главнокомандващият генерал Никола Жеков по-късно ще определи смъртта му като „загуба, която измервам с редките му и труднозаменимите качества на силен дух и на необикновен сърцеведец… Той падна, за да живее назидателно в сърцата на потомците. Падна, за да докаже, че неговият силен дух победи смъртта”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани