Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ситуацията със сигурността в Косово е подобрена, диалогът е единственият път към мира, заяви командващият силите КейФОР генерал-майор Йозкан Улуташ

[post-views]
Силите на НАТО в Косово готови за намеса, ако е заплашена стабилността в отношенията Белград-Прищина

Командирът на КейФОР, генерал-майор Йозкан Улуташ, заяви, че ситуацията със сигурността в Косово, след нарастването на напрежението през последните месеци, се е подобрила и заяви, че НАТО е реагирала бързо на неотдавнашното насилие, като е разположила допълнителни 1000 войници и бронирани превозни средства. Улуташ заяви в интервю за Танюг, че присъствието на КейФОР в северната част на Косово се е увеличило четири пъти, а броят на патрулите се е утроил, включително по административните пунктове.

„Това са разумни стъпки, за да гарантираме, че нашата мисия продължава да изпълнява своя мандат на ООН за осигуряване на безопасна и сигурна среда за всички общности, живеещи в Косово, и свобода на движение, въз основа на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН от 1999 г., във всеки момент и по безпристрастен начин“, каза той.

Генерал Улуташ заяви, че НАТО е силно ангажирана със сигурността на Косово и добави, че мисията КейФОР ще остане толкова дълго, колкото е необходимо, в съответствие с мандата на ООН.

„КейФОР също така продължава да създава рамката за сигурност, необходима за напредъка на диалога между Белград и Прищина с посредничеството на ЕС, което е единственият път към траен мир и стабилност“, каза той. Улуташ заяви също, че не може да коментира военната помощ на турското правителство за Прищина и че мисията е фокусирана върху ежедневното и безпристрастно изпълнение на мандата си въз основа на Резолюция 1244 на ООН.

„Не е моя работа да коментирам двустранни инициативи. Като командир на водената от НАТО мисия КейФОР, аз работя чрез военната командна верига на НАТО. Ние сме напълно фокусирани върху ежедневното и безпристрастно изпълнение на нашата мисия, базирана на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН от 1999 г.“, каза той.

На въпрос относно неотдавнашното премахване на паметник на сръбските бойци от част от православното гробище в Прищина и дали мисията може да повлияе на връщането му, Улуташ заяви, че КейФОР не участват в този въпрос, защото е извън мандата им, но той се надява, че ще бъде намерено задоволително решение.

„В същото време бъдете сигурни, че КейФОР са напълно ангажирани да продължат да играят ролята си в осигуряването на безопасна и сигурна среда за всички общности, живеещи в Косово, и по този начин да подкрепят трайното и мирно съвместно съществуване между тях“, каза Улуташ. Той заяви, че при пристигането си в Косово е бил най-впечатлен от хората и е осъзнал, че желанието на всички общности е да живеят в постоянен мир и сигурност.

Като КейФОР ние продължаваме да правим всичко възможно, за да осигурим безопасна и сигурна среда по безпристрастен начин, в полза на всички общности, живеещи в Косово“, каза той. Попитан дали е разговарял с представители на сръбската общност в северната част на Косово, но и на юг от река Ибър, Улуташ каза, че негов приоритет е да насърчава комуникацията и координацията, основана на доверие.

„КейФОР редовно и прозрачно комуникира с всички международни и местни участници. Досега, като командир на КейФОР, имах срещи с много събеседници, включително представители на косовските институции и косовските организации за сигурност, началника на Генералния щаб на сръбската армия, генерал Мойсилович, епископ Теодосий, игумен Сава Янич, ръководителя на мисията на ЕС за върховенство на закона (EULEX) генерал-майор Барбано и представители на ООН, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и дипломатическата общност“, заяви генерал Улуташ.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани