Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Швейцарският президент обеща дългосрочна подкрепа за Украйна при посещението си в Киев

[post-views]
Пътниците на швейцарски влак бяха взети за заложници, а по-късно освободени невредими

Швейцарският президент Ален Берсе обеща дългосрочна подкрепа за Украйна на среща с украинския си колега в Киев, където участва в международна среща на върха по въпросите на продоволствената сигурност, съобщи швейцарското правителство, предаде Ройтерс.

Украйна е домакин на международна среща на високо равнище за насърчаване на нейните усилия за износ на зърно въпреки продължаващата руска блокада на Черно море – основният й маршрут за износ.

„В разговори с президента Володимир Зеленски, президентът Берсе подчерта, че Швейцария е солидарна с Украйна в дългосрочен план, дори и във времена на многобройни паралелни кризи“, заяви швейцарското правителство.

Зеленски заяви в „Екс“, че разчистването на мините, предложенията за мир и използването на печалбите от замразените руски активи също са били обсъдени.

По-рано Швейцария заяви, че е замразила около 7,5 млрд. швейцарски франка (8,5 млрд. долара) руски активи.

По време на пътуването си в Украйна Берсе посети и Буча, където бяха убити много цивилни в ранните етапи на войната и положи цветя на мемориала в Киев, посветен на Голодомора от съветската епоха, когато милиони украински селяни умират от глад.

Берсе също така заяви, че Швейцария ще предостави допълнителна помощ  на Украйна от още 10 линейки и 6 пожарни коли, които да заменят повредените.

Швейцария, в чиято конституция е заложен принципът на неутралитет,  въпреки това наложи санкции на Русия заради инвазията й в Украйна, посочва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани