Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пекин каза, че разрушител на САЩ е навлязъл в териториалните води на Китай без разрешение

[post-views]
Четири китайски кораба са навлезли в тайвански териториални води, съобщи Тайпе

Китайската армия съобщи днес, че американски военноморски разрушител „Хопър“ е навлязъл в китайските териториални води без разрешението на китайското правителство, предаде Ройтерс.

Според публикация в приложението „УиЧат“, направена от официалния акаунт на Южното командване на Китайската народноосвободителна армия, китайската армия е изпратила свои военноморски и военновъздушни сили да „проследяват, наблюдават и да изпратят предупреждение“ до плавателния съд. В изявлението се казва още, че случаят „потвърждава, че САЩ са абсолютен причинител на риск за сигурността в Южнокитайско море“.

Съобщението е публикувано дни след като Китай обвини Филипините, че изпращат „чужди сили“ да патрулират в Южнокитайско море, визирайки съвместното патрулиране на Манила и Вашингтон, което започна във вторник.

По-рано този месец САЩ и Китай проведоха „откровени“ преговори по военноморски въпроси, включително и за оспорваната територия в Южнокитайско море, като САЩ подчертаха безпокойството си за „опасни и незаконни“ китайски действия там, заяви Държавният департамент на Щатите.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани