Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Деца се запознаха с военната служба

[post-views]
Деца се запознаха с военната служба

Красимир МИТОВ

Пето бригадно командване и в.ф. 38220 в Плевен проведоха „Ден на отворените врати” по случай празника на Сухопътните войски (СВ) – 19 ноември. Деца от детските градини и ученици от Плевен, Долна Митрополия, Пордим, Гулянци, Искър, Долни Дъбник и гости на града имаха възможност да се запознаят и докоснат до въоръжението и техниката на подразделенията и да научат повече за военната служба на професионалния войник.

Лейтенант инж. Наталия Маринова от в.ф. 38220 сподели: „Горда съм, че служа в редовете на СВ. Макар и все още с малко опит, ще вложа всички усилия за вярна служба към Родината. Радвам се, като виждам този интерес от младите хора към нас и съм убедена, че България ще изгради една здрава и боеспособна армия”. Наградени бяха отличили се военнослужещи.

В Деня на празника на СВ като част от международен проект  фестивал „Маршрут на паметта” в Парк-музей „Гривица” се състоя възстановка на третия щурм при обсадата на Плевен в Руско-турската война преди 146 г. Участниците бяха от дружество „Традиция” съвместно с гости от гр. Търну Мъгуреле – Румъния. Ръководител на възстановката беше полковник професор Мануш Христов, декан на факултет „Авиационен” на ВВВУ „Г. Бенковски” в Долна Митрополия, превъплътил се в образа на генерал Зотов – началник-щаб на Западния отряд на руската армия.

Кметът на Плевен Валентин Христов се обърна към присъстващите с думите: „Историческите възстановки са интересен начин да запознаем нашите деца и внуци с историята ни, а всички знаем, че тя трябва да се пази и изучава, защото народ без минало няма бъдеще”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани