Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румен Радев проведе среща с курсанти от НВУ „Васил Левски“

[post-views]
Румен Радев проведе среща с курсанти от НВУ „Васил Левски“

Според президента, отбранителните способности могат да бъдат съхранени от квалифицирани офицери

„Политическите превратности в историята са много, бъдещето е непредсказуемо, но най-важно е отбранителните способности и духът на Българската армия да бъдат съхранени, което изисква квалифицирани и уверени офицери“, заяви Румен Радев по време на среща в президентската институция с курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“. Радев поздрави курсантите за решението им да посветят житейския си път на военната професия, която по негови думи е трудна, но и благородна кауза в името на род и Родина.

Пред курсантите президентът припомни славни събития от военната ни  история и даде за пример доблестта на българското офицерство по време на Сръбско-българската война от 1885 г. в защита на Съединението, когато българските капитани отстояват успешно териториалната цялост на страната ни срещу далеч по-опитните сръбски генерали. „Това е пример какво може българският дух, когато българският офицер е убеден в своята сила и знае, че е последната преграда за свободата и независимостта на Родината си“, каза Румен Радев.

Президентът изтъкна, че военните конфликти в Украйна, Близкия Изток и Кавказ са доказателство, как съвременните технологии променят тактиката за водене на бойни действия и начините за осигуряване на асиметрично превъзходство, и това трябва да бъде отразено в стратегията за модернизиране на армията. Президентът изрази увереност, че младите офицери ще бъдат ключова част от модернизацията на Българската армия и допълни, че достигането до необходимото ниво на оперативна съвместимост с партньорите ни от НАТО трябва да върви ръка за ръка с грижите за личния състав и неговата мотивация.

Най-ново

Единична публикация

Избрани