Информационен център на Министерство на oтбраната

На българската база на остров Ливингстън ще работи турски геолог, а към турската експедиция ще се включи български физик

На българската база на остров Ливингстън ще работи турски геолог, а към турската експедиция ще се включи български физик

На българската база на остров Ливингстън ще работи турски геолог, а към турската експедиция ще се включи български физик
В Националния център за полярни изследвания към Софийския университет “Св. Климент Охридски” се състоя среща между български и турски антарктици. Снимка: БАИ

В Националния център за полярни изследвания към Софийския университет “Св. Климент Охридски” днес се състоя среща между проф. Христо Пимпирев – ръководител на 32-рата българска антарктическа експедиция, Драгомир Матеев – мениджър по логистиката, и Камен Недков – командир на антарктическата ни база, с мениджърите по логистика – кап. Йозгюн Октар и кап. Доач Байбарс, от Института за полярни изследвания на Турция. Това съобщиха от Българския антарктически институт (БАИ).

На срещата бяха обсъдени съвместните научни проекти и сътрудничеството в логистиката за предстоящата полярна кампания. На българската база ще работи турски геолог, а към турската експедиция ще се включи български физик.

“Турските колеги ще наемат самолет за превозване на участниците в експедицията от Пунта Аренас (Чили) до остров Кинг Джордж (Антарктика), на чийто полет ще бъдат превозени български антарктици. За изпълнение на полярната си програма те наемат и чилийски кораб за един месец”, информират от БАИ.

В началото на февруари 2024 г. на борда на българския научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий” в залива на остров Кинг Джордж се предвижда среща на българския посланик в Аржентина Стоян Михайлов с посланика на Турция в Буенос Айрес, съобщават от Българския антарктически институт.

Както БТА писа на 16 ноември тази година, по време на 32-рата ни антарктическа експедиция българският научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий” трябва да пренесе 80 тона материали за строежа на научноизследователската лаборатория на българската база на остров Ливингстън. “Аз имам визията и желанието това да бъде научноизследователска база, която ще се използва от учените и през 22-ри век”, каза в интервю за БТА проф. Христо Пимпирев – ръководител на българските антарктически експедиции до Ледения континент, и председател на Българския антарктически институт (БАИ).

През 32-рата ни антарктическа експедиция ще се работи по десет научни проекта – много разнообразни, някои продължават от предишната експедиция, други – са нови. Това са изследвания в науките за Земята – в геологията и глациологията. В България нямаме ледници, но тъй като имаме база на Антарктида и там ледниците са основните геоморфоложки форми, ние ги проучваме, обясни тогава проф. Пимпирев.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top