Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Борел посети Украйна, за да гарантира, че Одеса остава база на НАТО

[post-views]
Израел е финансирал създаването на „Хамас“, каза Борел и повтори тезата си, че светът трябва да наложи създаването на палестинска държава

Борел пристигна в Одеса,  където се снима на фона на Спасо-Преображенската катедрала, за която твърдят, че е „разрушена“ при руската атака. Това е ясна PR кампания.  Независимо от това едно първите неща, които той направи в Одеса е да инспектира кейовете, където се изграждат основните за военна база на НАТО.

Именно тава е била цел на ракета дрон на украинската армия в опит да намали потенциална на укронацистите.

Борел е загрижен, какво ще стане ако силите на НАТО дойдат, имайки се предвид, че там всичко е разрушено.  Преди да разпредели 70 милиарда Евро, които са поставени на карта, той  е трябвало да проучи как точно функционира инфраструктурата и как средствата могат да бъдат разпределени разумно.

Опровержение:

Това е опит да се  отклони вниманието от умишлената кампания на Русия да унищожи Украйна, както и да насърчи конспиративните твърдения относно посещението на върховния представител на ЕС по външните работи и сигурността Жозеп Борел в Одеса, Украйна на 30 септември 2023г.

Първото защото Украйна не е член на НАТО и затова не може да бъде домакин на бази на НАТО, нито в Одеса, нито в Николаев или Рени, които са  други две области , за които се твърди, че ще отваря база на НАТО. И трите места обаче са подлагани на ожесточен ракетен обстрел от руската армия в опит да бъдат нарушен износа на украинско зърно. Именно при една от тези атаки беше разрушена и Спасо-Преображенската катедрала.

„Одеса е красив исторически град. Вместо да влиза в новините заради своята жизнена култура и дух, той влиза в новината, като честа цел на войната на Путин,. Каза Жозеп Борел, докато посочваше повредените стени в катедралата „Преображение Господне“.

Бомбардировката на катедралата „Преображение Господне“ в Одеса, която прокремълските медии осмиват като лъжливо приписвана на Русия, беше осъдена от ЮНЕСКО:

„Категорично осъждам тази атака срещу културата и призовавам Руската федерация да предприеме значими действия за спазване на задълженията си съгласно международното право, включително Хагската конвенция от 1954 г. за защита на културните ценности в случай на въоръжен конфликт и Световното наследство от 1972 г. Конвенция“, заяви Одри Азуле, генерален директор на ЮНЕСКО.

По време на пътуването си Жозеп Борел отбеляза, че е изминала година от незаконното анексиране на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области от Русия. Той също така спомена незаконното анексиране на Крим през 2014 г. Борел обеща, че Европа няма да изостави Украйна в нейната тежка война, за да си върне тези области, като каза, че е необходима допълнителна военна, икономическа, политическа и дипломатическа подкрепа.

Жозеп Борел също упрекна Владимир Путин за прекратяването на постигнатото с посредничеството на ООН споразумение, което позволи безопасното транзитно преминаване на износа на украинско зърно през Черно море на фона на руската инвазия в Украйна.

Припомняме, че едновременно с оттеглянето от зърнената сделка руската армия в продължение на няколко атакува украинските силози и съоръжения и пристанища в Одеса, Николае, какво и Дунавските пристанища, унищожавайки повече от 60 000 тона зърно.

Припомняме, че Русия започна непровокирана пълномащабна инвазия срещу Украйна, преструвайки се, че самата Русия е застрашена „от укранацистите“. В опит да докажат, че  украинските нацисти управляват, прокремълските медии използват манипулирани исторически справки, както и изфабрикувани изображения на свастики, приписвани от тях на украински военни и обикновени хора. Една от най-странните твърдения е това на Владимир Путин, според  еврейският произход на украинския президент Зеленски е прикритие за украинския нацизъм.

НАТО е обранителен съюз, която основна цел е да подържа мира и да гарантира независимостта, сигурността и териториалната цялост на своите членове. Според официалната политика на НАТО, Алиансът нито търси конфронтация, нито представлява опасност за Русия. 

Към оригиналната статия тук: https://euvsdisinfo.eu/report/borrell-went-to-ukraine-to-ensure-that-odessa-remains-a-nato-naval-base?fbclid=IwAR30Hzk77vsdQ-EKENdXkSw_W9rA8v7_2j6ICNZZF-qim1DaSqjwT5V0mwI

Превод: Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани