Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Увеличава се напрежението на Корейския полуостров, Пхенян продължава да трупа войски и оръжия по границата

[post-views]
Северна Корея е изстреляла балистична ракета от източното си крайбрежие, съобщи Югът

Увеличава се напрежението между двете Кореи, като Пхенян струпва войски по границата и да възстановява някои от разрушените охранителни постове. Севернокорейският лидер Ким Чен заяви, че страната му ще продължи да упражнява суверенните си права и ще изстрелва колкото си иска сателити.

Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание по повод увеличаващата се опасност от Северна Корея след изстрелването на разузнавателен спътник миналата седмица. Именно успешният пуск стана причина за нова ескалация на напрежението на Корейския полуостров, след като Сеул  денонсира ключова клауза във военното споразумение с Пхенян от 2018 г. и възобнови въздушното наблюдение по границата. Северът на свой ред заяви, че това го освобождава от ангажимент по документа и започна да разполага нови оръжия и жива сила в демилитаризираната зона.

Междувременно севернокорейската дипломация заяви, че изстрелването на разузнавателен сателит е продиктувано от необходимостта да се „следят изкъсо“ действията на САЩ и съюзниците им в региона. Външното ведомство в Пхенян определи акта като законен и справедлив начин да се упражнява правото на самоотбрана на страната.

Южнокорейското разузнаване, цитирано от местните медии, на свой ред посочва, че е забелязано връщане на тежко въоръжение и възстановяване на охранители постове от северната страна на границата. За да се защити от заплашващия с ядрено оръжие съсед Сеул предприе последващи стъпки за задълбочаване на военното си сътрудничество със САЩ, а въоръжените сили на двете страни, заедно със съюзниците си от Япония, проведоха поредното мащабно военно учение – този път по море, с участието на американски самолетоносач.

Най-ново

Единична публикация

Избрани