Информационен център на Министерство на oтбраната

Васил Терзиев: Обмисля се гратисен период за забраната за влизане в центъра на София на най-замърсяващите автомобили

Васил Терзиев

Обмисля се гратисен период за забраната за влизане в центъра на София на най-замърсяващите автомобили. Това заяви пред журналисти кметът на София Васил Терзиев. Според него това е най-справедливото нещо, което трябва да бъде направено. По-рано Терзиев приветства участниците в 13-ото издание на наградите „За жените в науката“.

От 1 декември 2023 г. влиза в сила забрана за влизане в центъра на София на най-замърсяващите автомобили, която ще важи от декември до края на февруари, реши в края на м.г. Столичният общински съвет (СОС) с приемането на доклада за промени в Наредба за създаване на зони с ниски емисии на вредни вещества в атмосферния въздух на територията на Столична община. Вносители са общински съветници от групата на ГЕРБ-СДС в СОС.

По думите на Терзиев това е доста неуредено и не е имало достатъчно добра разяснителна кампания. Има предизвикателства, че софтуерът, който отговаря за анализирането на номерата на колите в нарушение, не е минал процедури и се обжалва. Има доста неща, които трябва да се изчистят, но с екипа ми работим да ги отстраним максимално бързо, обясни кметът. Той посочи, че забраната не може да бъде отложена, защото трябва работещ Общински съвет. Не е ясно как ще се налагат санкциите, но пък не могат да бъдат опростени, търсим варианти това да се случи, каза Терзиев и добави, че скоро ще има изявление по темата. По около 20 000 автомобила на ден ще бъдат засегнати.

Продължава работата по разчистването на снега и на падналите клони и дървета. Има прекалено много поражения, каза Терзиев. Фирмите на места не се справиха, а на места хората не са си помогнали, като почистят пред входовете си. Предстои да съберем всички страни и да видим кой къде не си е свършил работата. Следващия път ще бъдем по-подготвени. Разбирам недоволството и съм съпричастен. Всички служби са ангажирани, работим денонощно, коментира кметът.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top