Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна подозира опит за убийство, съпругата на шефа на военното разузнаване е отровена

[post-views]
Украйна подозира опит за убийство, съпругата на шефа на военното разузнаване е отровена

Украйна подозира опит за убийство, съпругата на шефа на военното разузнаване е отровена
Кирило Буданов. Снимка: Сайтът на украинското правителство

Украинските власти подозират, че съпругата на ръководителя на военното разузнаване Кирило Буданов е отровена, съобщават водещите световни информационни агенции Ройтерс и Франс прес. Те се позовават на местните медии в Киев, както и на източници от разузнаването, според които става дума за покушение.

Мариана, съпругата на шефа на Украинското военно разузнаване – Кирил Буданов, е отровена, гръмнаха световните медии, позовавайки се на информация от Киев. Източник от укринското разузнаване е потвърдил, че Буданова е хоспитализирана, а в организма ѝ са открити следи от тежки метали, които не се използват в домакинството или въоръжените сили. Всичко това навежда на мисълта за ушилени действия, допълват украински издания и посочват, че е в ход разследване на опит за умишлено убийство.

Прокуратурата в Киев отказа коментар по темата, но източникът на информация посочва, че освен Буданова още няколко сътрудниици на военното разузнаване също са подложени на лечение след отравяне.

Самият Кирило Буданов оглавява военното разузнаване към украинското министерство на отбраната от 2020 г. насам. Под негово ръководство службата провежда няколко акции срещу Руската армия след инвазията през февруари миналата година. В Украйна той е едно от лицата на съпротивата срещу агресора и често е определян като мозъка зад операциите по противодействие на Москва. За руснаците той е основен обект на омраза, а Кремъл го обвини за атаката срещу Кримския мост през октомври 2022г.

През август Буданов заяви пред медиите, че от съображения за сигурност съпругата му живее в офиса му и на практика не напуска разузнавателното управление.

Най-ново

Единична публикация

Избрани