Информационен център на Министерство на oтбраната

Американски военен самолет падна в океана близо до Япония

Водолази са открили отломки и останки от членовете на екипажа на разбилия се край бреговете на Япония конвертоплан "Оспри" на американските ВВС

Американски военен конвертоплан “Оспри” падна в океана близо до японския остров Якушима, предадоха световните агенции, като се позоваха на японски медии и на японската брегова охрана.

В самолета е имало 8 души. Засега не се съобщава нищо относно съдбата им.

Катастрофата е станала около 14,47 ч. местно време. Местни жители съобщават, че от левия двигател на машината са излизали пламъци, преди тя да падне в океана.

Според японската телевизия Ен Ейч Кей конвертопланът “Оспри” е потеглил от американската военновъздушна база “Ивакуни” и е трябвало да отиде в американската военна база “Окинава”, предаде Франс прес.

Остров Якушима, до който е паднала машината, е един от островите от архипелага Осуми в японската префектура Кагошима. 

Летателният апарат “Оспри”, който може да лети и като хеликоптер, и като самолет, е на въоръжение в американските военноморски сили, в силите на американските морски пехотинци и в японските сили за самоотбрана, припомня Ройтерс.

Разполагането на този тип машини в Япония породи полемика, тъй като критици казват, че хибридният летателен апарат е податлив на инциденти, но американските и японските сили казаха, че той е безопасен.

В края на август трима американски морски пехотинци загинаха в инцидент с “Оспри” в Северна Австралия, припомня Франс прес.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top