Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Членството на България и Румъния в Шенген няма да се гласува на 5 декември

[post-views]
Унгарското председателство на Съвета на ЕС си поставя задача да отпаднат сухопътните шенгенски граници на България и Румъния

Присъединяването на Румъния и България в Шенген няма да се обсъжда на заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 5 декември. Това пише румънската медия news.ro, позовавайки се на свои политически източници.

Обсъждането на присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство ще се проведе без официално гласуване заради продължаващите преговори за ново правителство в Нидерландия. Преди месец страната отказа да свали ветото си за присъединяване на България към Шенген.

Предварителният дневен ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи сочи, че на 5 декември ще се проведат обсъждания на цялостната ситуация в Шенгенското пространство, както и евентуален дебат по решението на Съвета относно пълното прилагане на разпоредбите на Шенгенското споразумение в България и Румъния. 

По-рано румънският премиер Марчел Чолаку намекна, че Румъния може да обмисли отделяне от България за присъединяване към Шенгенското пространство. Според румънски медии съседката ни се стреми да свика извънредно заседание на Съвета до края на декември, на което да се вземе решение за присъединяването на Румъния на два етапа. Първият етап ще е отварянето на въздушните граници през март 2024 г., а след това ще последват сухопътните и морските граници. За момента обаче не се обмисля отделяне от България, пише Euractiv.

Въпреки, че Австрия също се противопостави на присъединяването на двете страни във вторник министърът на социалните въпроси Йоханес Раух изрази в социалната мрежа X мнение, че присъединяването на Румъния към Шенген ще бъде от полза за Австрия и Румъния.

„Присъединяването на Румъния към Шенген ще бъде от голяма полза както за Австрия, така и за Румъния. То би имало предимства за много компании“, написа Раух в контекста на среща в Брюксел с румънския министър на труда и социалната солидарност Симона Букура-Опреску.

Източник: 24chasa.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани