Информационен център на Министерство на oтбраната

Нидерландия е обвинена в съучастие във военни престъпления заради доставки на части за израелски бойни самолети

От вторник доставката на части за изтребители Ф-35 от Нидерландия за Израел не е позволена

Окръжен съд в понеделник ще разгледа дело срещу нидерландската държава, заведено от организации за защита правата на човека, твърдящи, че износът на части за изтребители Ф-35 за Израел прави Нидерландия съучастник в предполагаеми военни престъпления в Газа, съобщиха от съда в Хага, предаде Ройтерс.

Организациите, сред които са нидерландските клонове на “Амнести Интернешънъл” и “Оксфам”, твърдят, че “Нидерландия допринася за сериозни нарушения на хуманитарното право от страна на Израел в Газа”, като позволява доставките на резервни части за израелски изтребители, докато конфликтът продължава.

Нидерландският министър на отбраната заяви пред информационната агенция AНП, че няма да коментира случая преди началото на съдебното производство.

По-рано този месец нидерландският вестник NRC цитира правителствени източници, според които Нидерландия е разрешила доставката на резервни части за израелски самолети Ф-35 въпреки предупрежденията на правните съветници, че такива самолети се използват за мащабни бомбардировки в ивицата Газа, което би могло да наруши международното право.

До сключването на настоящото примирие Израел бомбардираше ивицата Газа в продължение на седем седмици в отговор на атаките на “Хамас” от 7 октомври, при които според Израел въоръжени лица са убили 1 200 души и са взели 240 заложници.

Палестинските здравни власти твърдят, че повече от 15 000 жители на Газа са били убити.

Няколко служители на ООН, включително върховният комисар на ООН за правата на човека, изразиха загриженост, че израелските въздушни удари в Газа може да се смятат за военни престъпления предвид предизвикания от тях голям брой цивилни жертви.

Израел отрича твърденията, че е извършил военни престъпления, и твърди, че неговите сили спазват международното право, докато се сражават срещу палестинските бойци, които действат в гъсто населени цивилни райони.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top